Gemeente Enschede

Twente Bereikbaar Samen slim werken

Twente Bereikbaar
Twente moet bereikbaar blijven. Het aantal files in onze regio groeit echter vanwege onze (economische) activiteiten en de verplaatsingsbehoefte die daarbij hoort. Wanneer we geen maatregelen treffen wordt de bereikbaarheid van de steden en bedrijfsterreinen slechter. De Minister van Verkeer en Waterstaat, Camiel Eurlings, wil waar mogelijk meer asfalt aanleggen en het openbaar vervoer verbeteren. Maar hij geeft tevens aan dat dit zeker niet de enige oplossing zal zijn voor de toenemende filedruk vandaag en morgen. Daarnaast zal ook niet bijdragen en een schone en groene regio. De tijd van het kijken naar de overheid alléén is voorbij, we moeten de handen ineen slaan en gezamenlijk bijdragen aan een bereikbaar Twente!

Samen Slim Werken
Werkgevers zijn altijd op zoek naar efficiëntere en effectievere werk- en bedrijfsprocessen. Juist in deze economisch mindere tijden is deze zoektocht naar `slim werken' actueel. Verhogen van productiviteit, kosteneffectiviteit en imago (zowel voor klant als werknemer) zijn een aantal belangrijke redenen hiervoor. Er valt nog veel winst te behalen voor werkgevers in slim werken
door slim reizen!

De Regio Twente, de Kamer van Koophandel, VNO-NCW, het MKB, de ANWB, de gemeente Enschede en de gemeente Hengelo erkennen het bovenstaande en zijn daarom samen `Twente Bereikbaar, samen slim werken' gestart. Samen met werkgevers en overheden wordt de komende tijd actief gezocht naar ideeën en concrete projecten die daaraan bijdragen. Deze projecten dragen bij aan slim werken. Gedacht kan worden aan het invoeren van thuiswerken tijdens spitstijden waardoor de filetijd effectief benut wordt, of het invoeren van een mobiliteitbudget voor werknemers waardoor zij meer keuzevrijheid hebben en de werkgever reiskosten kan besparen. Juist in deze economisch slechte tijd kunnen we gezamenlijk flinke winst behalen voor een betere bereikbaarheid en leefbaarheid tegen minder kosten!

Taskforce Mobiliteitsmanagement
Onder regie van de Taskforce Mobiliteitsmanagement van Lodewijk de Waal zijn in 2008 in zes stedelijke regio's afspraken gemaakt tussen werkgevers en overheden. De initiatiefnemers van Twente Bereikbaar willen als zevende regio aansluiting zoeken bij het landelijke initiatief van de Taskforce Mobiliteitsmanagement (www.tfmm.nl) opdat we ondersteuning krijgen van het Rijk bij hetgeen we willen bereiken. Om dit te bekrachtigen wordt een convenant opgesteld waarin afspraken tussen werkgever en overheden worden gemaakt om de bereikbaarheid van Twente structureel te verbeteren.

Meld u aan!
De komende tijd gaan we met werkgevers en overheidsorganisaties samen aan de slag om vóór

1 september tot afspraken te komen. Op 14 mei aanstaande organiseren we een bijeenkomst om de eerste stappen te zetten. In de Grolsch Veste bent u allen welkom vanaf 15:30 uur. Doel van deze bijeenkomst is om samen met werkgevers en overheden tot innovatieve ideeën te komen voor vermindering van de filedruk tijdens de spits die bijdragen aan slim werken. Meldt u vandaag nog aan via www.kvk.nl/twentebereikbaar!

Geplaatst: 24 april 2009.

24 april 2009