PvdA Europees parlement


PvdA wil EU top over racisme

24 april 2009

"De VN conferentie over racisme, die vandaag wordt afgesloten in Genève, is politiek misbruikt en daardoor een fiasco," stelt PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt. "Dit is weliswaar niet de schuld van Europa, maar het is een gemiste kans."

Bozkurt heeft daarom vandaag een voorstel voor een speciale EU-top over racisme gestuurd naar de Zweedse premier Reinfeldt, die vanaf 1 juli de Europese Unie zal voorzitten. Die top zou de strijd tegen racisme in de EU eindelijk een hogere prioriteit moeten geven en zou een goede stimulans zijn om de nieuwe brede antidiscriminatie richtlijn, die vorige maand door het Europees Parlement werd aangenomen, versneld in te voeren."

Het gezaghebbende Europese Agentschap voor fundamentele rechten presenteerde deze week zijn bevindingen aan de commissie burgerlijke vrijheden van het Europees Parlement. Onderzoek toont aan dat discriminatie en racistisch geweld veel meer voorkomt in Europa dan blijkt uit officiële statistieken. Zo geeft 37% van de immigranten en minderheden in Europa aan het slachttoffer geweest te zijn van discriminatie in het afgelopen jaar. Voor sommige groepen ligt dit percentage zelfs schrikbarend hoger, in het geval van de Roma zelfs 50%.

"Deze cijfers onderstrepen de noodzaak om op het hoogste niveau in Europa meer en beter te gaan samenwerken om racisme in Europa aan te pakken", volgens Bozkurt. "Europa is terecht kritisch als het gaat om mensenrechtenschendingen en racisme in de landen waar het mee samenwerkt, maar Europa zou veel aan geloofwaardigheid winnen als discriminatie en racistisch geweld binnen de eigen grenzen sterker zouden worden aangepakt."

Een EU-top over racisme zou een kans zijn voor Europese leiders om te leren van succesvol anti-racisme beleid en om elkaar aan te spreken op misstanden. Ook maatschappelijke organisaties zouden nauw bij zo'n top betrokken moeten worden.

Bozkurt: "De EU is een gemeenschap van waarden, maar toch is er op hoog niveau veel te weinig onderlinge samenwerking om racisme in Europa te bestrijden. Europese leiders spreken elkaar slechts hoogst zelden aan op falend anti-racisme beleid. Het mislukken van de VN top mag geen excuus zijn om hier geen verandering in aan te brengen, aldus Bozkurt.