Gemeente Gaasterlân-Sleat


Plaatselijke herdenkingen Gemeente Gaasterlân-Sleat

Ook dit jaar worden op diverse plaatsen in de gemeente Gaasterlân-Sleat herdenkingsbijeenkomsten gehouden, om de gevallenen in de tweede wereldoorlog te herdenken. Bij alle herdenkingsplechtigheden zal een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur aanwezig zijn en een korte herdenkingstoespraak houden. Herdenken en vieren, nu en in de toekomst Aan de vooravond van een lustrumjaar - in 2010 is het vijfenzestig jaar geleden - is de grote uitdaging om in de toekomst op een zinvolle manier invulling te geven aan herdenken en vieren, nu een groot deel van de generatie die de Tweede Wereldoorlog zelf heeft meegemaakt, is weggevallen.

Gemeenten vormen een onmisbare schakel in het levend houden van de stevig gewortelde traditie van herdenken en vieren in Nederland. Doordat de basisscholen van Balk het monument aan het raadhuis hebben geadopteerd dragen zij ook hun steentje hieraan bij.

Overzicht Herdenkingen 4 mei 2009: Het programma van de herdenkingen is in handen van de plaatselijke comités; de vertegenwoordiger van het gemeentebestuur houdt een herdenkingstoespraak en legt een krans, samen met de kinderen van de plaatselijke basisschool. In de toespraak wordt ingegaan op het nationale herdenkingsthema van dit jaar, namelijk: "vrijheid en identiteit".

Het programma ziet er als volgt uit:

Balk - vanaf 19.30 uur bij het monument aan het Raadhuis in de Dubbelstraat, de herdenking is om 20.00 uur. Burgemeester Hoornstra is hierbij aanwezig, kranslegging met de kinderen van It Hazzeleger.

Bakhuizen - om 19.30 uur samenkomst in de St. Odulphuskerk, waarna stille tocht naar de graven van de geallieerde vliegers, waar om 20.00 uur de herdenking plaatsvindt. Raadslid Frans Veltman is bij deze herdenking aanwezig.

Elahuizen - 19.45 uur aanwezig bij Westra Roestvaststaal, stille tocht naar het monument voor de gevallenen, waar om 20.00 de herdenking plaatsvindt. Hier is raadslid Ans Hellemons bij aanwezig.

Oudemirdum - 19.30 uur vertrek bij dorpshuis It Klif, stille tocht, de herdenking is om 20.00 uur bij het monument op de Elfbergen. Raadslid Froukje de Haan vertegenwoordigt hierbij het gemeentebestuur.

Wijckel - 19.45 uur verzamelen bij de kerk, rondgang naar het kerkhof waar om 20.00 uur de herdenking plaatsvindt bij het graf van Jeen Hornstra. Raadslid Jan Volbeda is bij deze herdenking aanwezig.