LIOF


Bedrijven weten LIOF te vinden voor risicokapitaal, innovatieondersteuning en investeringen

* 14,5 miljoen risicokapitaal in 34 Limburgse bedrijven
* 37 bedrijven ondersteund met innovatieprojecten
* 400 nieuwe arbeidsplaatsen door nieuwe investeringen

Ondanks de heftige, abrupte omslag in de economie in de tweede helft van 2008, kan LIOF terugzien op een redelijk succesvol jaar. Bedrijven wisten de weg naar LIOF goed te vinden hetgeen o.a. leidde tot forse investeringen bij bestaande en nieuwe bedrijven en boven verwachting veel innovatieprojecten met bedrijven.

Risicokapitaal
Op het gebied van participatie met risicokapitaal heeft LIOF voor een bedrag van EUR 14,5 miljoen commitments afgegeven bij 34 Limburgse bedrijven. Bij 28 bedrijven zijn de investeringen geëffectueerd; in zes bedrijven moet de feitelijke investering nog plaatsvinden. De EUR 14 miljoen aan investeringsaanvragen bij LIOF aan het eind van het jaar, geeft de grote behoefte aan risicofinanciering bij bedrijven aan. Het betrof dan ook vooral aanvragen ten gevolge van de krediet- en economische crisis.
"We zijn er voor gezonde bedrijven om die met een extra kapitaalinjectie door deze recessie heen te helpen. Hiermee kunnen wij ook juist nu de kredietverlening door banken mee stimuleren. Dit is een goeie tijd om in perspectiefvolle bedrijven te stappen, niet om te verkopen. We verwachten dan ook minder exits," aldus algemeen directeur Jérôme Verhagen.

Positief is het succes van het project Techstart. Dit project is erop gericht bedrijven al vóór de start bij te springen met een lening, zodat het feitelijke begin ook inderdaad mogelijk wordt. Inmiddels heeft LIOF op deze wijze de voorbereiding van 28 nieuwe hightech ondernemingen ondersteund met in totaal EUR 883.000. Van deze 28 zijn er sinds het begin van Techstart in 2006, 15 daadwerkelijk gestart. Verhagen: "Bij startersfinanciering zie je dat veel private investeerders en venture capitalists de meer riskante financiering van technostarters mijden. Voor de starter is er dus minder geld beschikbaar. Vandaar dat wij het succes van dit project toejuichen. Juist in deze tijd zijn starters natuurlijk een voorwaarde voor een gezonde toekomst van de Limburgse economie."

Ontwikkeling & Innovatie
LIOF ontwikkelde in 2008 voor ruim EUR 40 miljoen aan projecten met name in de sectoren healthcare, systems, materials en agro/food. Ruim EUR 31 miljoen werd goedgekeurd, waarbij door onder andere de Provincie Limburg, het Ministerie van Economische Zaken (waaronder Pieken in de Delta) en EFRO in totaal bijna EUR 17 miljoen aan subsidie werd toegekend.
Het eerste jaar van de nieuwe bedrijfsgerichte regelingen binnen OP-Zuid verliep buitengewoon voorspoedig: van de 55 door LIOF ingediende innovatieprojecten werden er 37 gehonoreerd door de subsidiënten. Aan de gehonoreerde projecten, met een totale omvang van bijna EUR 18 miljoen, werd EUR 5,4 miljoen subsidie toegekend. "Snel reageren als ondernemer. Dat is nu essentieel, ook met kostenreductie en vermindering van het beslag op werkkapitaal. Als ondernemer ben je daar nu als het ware dag en nacht mee bezig. Terwijl je tegelijk op de markt gericht blijft. Op innovatiekansen. En daarin moet je blijven investeren, ook als je een tandje terug moet schakelen," zo stelt Verhagen.

Investeringsbevordering
De 16 bedrijven waarbij LIOF in verband met werving, verankering of uitbreiding in 2008 betrokken was, verwachten de komende tijd in totaal zo'n vierhonderd nieuwe arbeidsplaatsen te realiseren. Gezien de algehele investeringsstop die zich in de laatste maanden van 2008 wereldwijd aftekende, zijn deze resultaten alleszins redelijk te noemen. Het investeringsbedrag was met EUR 19 miljoen relatief laag.

Bedrijventerreinen
Met de verkoop van 70 ha grond van nieuwe bedrijventerreinen en de revitalisering van 248 ha bestaande bedrijventerreinen ligt LIOF op schema om de doelstelling van respectievelijk 460 en 1112 ha voor 2011 te halen.

Bedrijvencentra
In elf bedrijvencentra, verspreid over heel Limburg, bood LIOF Business Centers onderdak aan ruim 200 starters en doorstarters, waarvan 90% minder dan 10 werknemers in dienst heeft. De in totaal beschikbare 36.500 vierkante meter bedrijfsruimte is daarmee voor 76 procent bezet, acht procentpunten méér dan in 2007. De vraag naar deze flexibele en relatief kleine ruimtes is onverminderd groot. Nieuwe businesscenters in Roermond en Venray zijn in voorbereiding.

Positief resultaat
Over 2008 boekte LIOF een positief resultaat van EUR 297.120. Dit is lager dan in 2007, maar gezien de afname van de verkopen van aandelenbelangen en de toename van de voorzieningen toch tevredenstellend te noemen. Met een eigen vermogen van EUR 101 miljoen op een balanstotaal van EUR 167 miljoen is LIOF bepaald solvabel. "Onze portemonnee is goed gevuld. Een tandje bijzetten doen we mét en vóór individuele ondernemers. Niet als bank tegenover de geldvrager, of als adviseur tegenover het bedrijf. Maar als partners samen tegenover de uitdaging, het probleem, de kans. Wij zijn er voor de ondernemers" zo onderstreept Verhagen.

Verwachting
Als gevolg van de moeilijke economische situatie en met aandelenbelangen in meer dan honderd, veelal industriële, bedrijven staan de resultaten van LIOF onder druk. De vennootschap is echter voldoende kapitaalkrachtig om dat goed te kunnen opvangen. Gelet op zijn sterke financiële positie kan LIOF een actieve rol spelen in deze recessie, juist door nú kansen te benutten voor de toekomst. Verhagen: "Nederland heeft geleerd hoe het met crises om moet gaan. Niet eenzijdig focussen op behoud van werkgelegenheid. De dynamiek en flexibiliteit van de markt niet blokkeren, maar goede ondernemers wél een steuntje in de rug geven om de tegenwind te trotseren."

.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Maastricht, 24 april 2009

Meer informatie:

NV Industriebank LIOF
Frans Ridderbeekx
T: 043 -3280280
fridderbeekx@liof.nl
www.liof.nl