Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

Ledenpanelbijeenkomst over effectiviteit lobby

In de regio Zuid kwamen woensdag 22 april een aantal RECRON-leden en âmedewerkers bij elkaar voor de tweede ledenpanelbijeenkomst van dit jaar. Het werd een geslaagde middag waarbij de RECRON-medewerkers weer met nieuwe inzichten naar huis gingen.
De deelnemers werden eerst rondgeleid bij groepsaccommodatie De Nieuwe Erf. Deze prachtige 4- en 5-sterrenaccommodatie kan nu vier groepen huisvesten, maar dit worden er in de toekomst nog meer. De ondernemer vertelde onderhoudend over de plannen voor de komende jaren en liet zien hoe creatief en innovatief er bij De Nieuwe Erf gewerkt wordt. Om 13.30 uur begon het vergaderdeel van de bijeenkomst met een voorstelrondje. Daarbij werd ook gekeken naar de punten die die middag aan bod zouden komen. Dat waren onder andere de effectiviteit van RECRON in de lobby en de verhouding tussen contributie en het belang van RECRON voor met name kleine bedrijven.
Er werd uitgebreid gebrainstormd hoe RECRON-leden een actievere rol kunnen spelen bij de lobby in de regio. Om Joep Thönissen te citeren: âMet één man of vrouw in de provincie win je de wedstrijd niet.â De deelnemers zagen kansen bij een andere aanpak, maar waarschuwden ook dat niet ieder lid zijn eigenbelang opzij kan zetten voor het algemeen belang en dat RECRON dus de juiste mensen moet benaderen en opleiden. Uiteraard kwam ook Gastvrij Nederland aan bod. De aanwezige deelnemers vinden het een goed onderzoek, maar hebben er nog weinig mee gedaan, omdat het lijkt alsof je binnen dit project móet kiezen voor één doelgroep. Joep legt uit dat er natuurlijk ook bedrijven zijn die bijvoorbeeld âgeel met een lime randje zijnâ. Het is niet de bedoeling om bedrijven te dwingen zich maar op 1 groep te richten als blijkt dat ze in de praktijk succesvol meerdere groepen aanspreken. Het gaat meer om een bewustwordingsproces dat vanuit Gastvrij Nederland gefaciliteerd wordt.
De effectiviteit van RECRON in de lobby hield de gemoederen flink bezig. Er werd een vergelijking getrokken met ZLTO die vaker de pers lijkt te halen. RECRON is niet van veel geblaat en weinig wol, maar dit kan ook wel eens uitmonden in valse bescheidenheid. Het werk achter de schermen wordt nog te weinig gecommuniceerd waardoor het lijkt alsof de vereniging niet proactief genoeg bezig is. De tip is om meer coalities te vormen met milieuorganisaties en zichtbaarder en transparanter te opereren. Joep vertelt hoe hierbij de achterstand van een paar jaar geleden al aardig is weggewerkt. âEr moest vertrouwen opgebouwd worden bij andere partijen. Nu kunnen we aan belangenuitruil gaan doen.â

24 april 2009