Leefbaar Rotterdam


vrijdag, april 24, 2009

Horrorverdachte beet slachtoffers

Aan: Het college van Burgemeester en Wethouders Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 22 april 2009

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording Onderwerp: Horror-verdachte beet slachtoffers

Geacht College,

Wij gaan ervan uit dat het College het artikel in de bijlage afgelopen weekend in het AD gelezen heeft, net zoals vele Rotterdammers die graag willen dat agressief en gewelddadig gedrag in Rotterdam streng bestraft worden. Ik heb hierover de volgende vragen aan het College:


1. Heeft het College zich na lezing ook verbaasd over de termijn van twee jaar die is verstreken tussen het plaatsvinden van het incident en de uitspraak van de rechter?

2. Heeft het College zich ook verbaasd over de strafmaat in relatie tot het gepleegde delict en de kwalificatie die de rechter daaraan gaf (extreem excessief geweld)?

3. Heeft het College zich ook verbaasd over het feit dat er geen verplichte psychiatrische behandeling is opgelegd als onderdeel van de straf?

4. Is het College van mening dat de rechterlijke macht in Rotterdam in haar uitspraken doorgaans rekening houdt met de voorbeeldfunctie - in positieve en in negatieve zin - die van straffen uitgaan?
5. Bespreekt het College wel eens uitspraken van de rechterlijke macht die een grote impact hebben op Rotterdammers en bespreekt het College wel eens eventuele vervolgacties van het OM in het driehoeksoverleg?
6. Is het College van mening dat het OM in Rotterdam goed let op zowel de corrigerende werking als de voorbeeldfunctie en de vergeldingsfunctie van straffen?

7. Is het College bereid om dit soort buitensporige dwalingen van de rechterlijke macht in het driehoeksoverleg ter sprake te brengen?
8. Welke straf heeft de rechter vorig jaar aan deze man opgelegd voor het vergelijkbare incident waar in het artikel over wordt geschreven?
9. Wat was de strafeis van het OM en gaat het OM in hoger beroep?

Met vriendelijke groet,

Ronald Sørensen
Leefbaar Rotterdam