PvdA Rotterdam


Starters geholpen met maatschappelijk gebonden eigendom woningen

Vr 24 Apr 2009 - Susanna Kos en Edward Sterenborg

Op de bres voor starters op de woningmarkt.

De fractie van de PvdA heeft een initiatiefvoorstel ingediend om in de deelgemeente woningen te bouwen voor starters. In het voorstel wordt gevraagd om maatschappelijk gebonden eigendom (MGE). MGE is een verkoopwijze waarbij woningen door woningcorporaties verkocht worden met een terugkoopgarantie. De winst of het verlies wordt gedeeld tussen woningcorporatie en eigenaar. Daarnaast wordt er bij verkoop aan starters en doorstromers een korting gegeven. Op deze wijze blijven dit soort woningen voor een langere tijd beschikbaar voor starters of doorstromers. Dit concept wordt in andere gemeenten al met succes toegepast. Gebleken is dat deze woningen beter onderhouden blijven dan huurwoningen.

PvdA fractieleden Susanna Kos en Edward Sterenborg zijn van mening dat juist de nieuwbouwplannen voor Schiebroek, het zogenaamde Masterplan, kansen biedt meer starterswoningen te realiseren. De deelgemeente Schiebroek-Hillegersberg moet aantrekkelijk blijven voor brede groepen van bewoners. Ook starters moeten zich in deze gewilde en groene deelgemeente kunnen vestigen. In 2006 kwam de PvdA al met een motie hierover die kon rekenen op de steun van de deelraad. Uit ontevredenheid over de uitvoering van deze motie is besloten zelf een voorstel te schrijven. Het initiatiefvoorstel is een opdracht aan het deelgemeentebestuur alles in het werk te stellen opdat de woningcorporaties tenminste honderd van de nieuw te bouwen woningen aan bieden met een MGE constructie.

De maandlast zit bij deze constructie dichter bij huur dan bij koop terwijl de vermogensopbouw juist dichter bij koop zit. Omdat de koper 100% eigenaar is van de woning kan hij profiteren van de hypotheekrenteaftrek, vermogensopbouw door waardevermeerdering van het huis, zekerheid van woonlasten en de vrijheid om zijn woning aan te passen. Voor de corporatie zit het voordeel ten opzichte van verhuur in een hogere bedrijfswaarde. En een hoge bedrijfswaarde maakt het makkelijker leningen te krijgen, geen overbodige luxe in de huidige tijd van economische crisis.

Dossier


* Bouwen en Wonen

Wonen in Rotterdam; woonvisie 2007-2010
Stadsvisie 2030