Gemeente Helmond


Uitbraak Q-koorts in Helmond

De GGD heeft op donderdag 23 april de eerste 35 officiële gevallen van Q-koorts in deze regio gemeld. Vooral Helmond wordt getroffen.

In Helmond zijn sinds afgelopen week zeker twintig mensen geïnfecteerd, zo blijkt uit laboratoriumonderzoek. Net als vorig jaar, steken vooral in Helmond-Noord en Oost plotseling veel gevallen van longontsteking en zware griep op.

Waarom ook nu weer het noordelijk deel van Helmond de dupe is, weet de GGD niet. Het vermoeden bestaat dat geiten- en schapenbedrijven in dat gebied de boosdoeners zijn.

Het inenten van de dieren was tot nu toe vrijwillig. Sinds deze week is dat landelijk verplicht. Het effect hiervan wordt pas veel later zichtbaar. Vorige week sloeg huisarts G. Di Giulio uit Helmond-Oost al alarm over Q-koorts. Samen met een collega kreeg hij in één week tijd twaalf verdachte gevallen op het spreekuur. Volgens Di Giulio zijn dit er meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Uiteindelijk liepen toen in heel Brabant zo'n vierhonderd mensen Q-koorts op: negentig in de regio, van wie 75 in Helmond.

Tot een paar jaar geleden kwam de ziekte amper voor, aldus de GGD. De bacterie die Q-koorts veroorzaakt komt vrij bij de geboorte van schapen en geiten. Deze wordt onder meer via de mest verspreid. Wie de stof inademt, kan hoge koorts, griepverschijnselen en zware longontsteking oplopen. Als het ziektebeeld tijdig wordt herkend, is behandeling goed mogelijk. Bij zieken en ouderen ligt dat moeilijker.

De ziekte is niet besmettelijk. Er is inmiddels een meldingsplicht voor bedrijven, laboratoria, ziekenhuizen en artsen.

Voor andere vragen over Q-koorts of andere infectieziekten kunt u de GGD afdeling Infectieziekten bellen op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur. tel. 088-0031 333.

* Meer informatie over Q-koorts vindt u op de website van de GGD