Ministerraad


Geen indexering kinderbijslag per 1 juli 2009

Persbericht | 24-04-2009

De ministerraad heeft besloten af te zien van de halfjaarlijkse aanpassing van de kinderbijslagbedragen aan de ontwikkeling van het algemene prijsniveau. Het besluit om de kinderbijslag niet te indexeren per 1 juli 2009 is mede genomen in het kader van de financiële maatregelen van het kabinet om de gevolgen van de economische crisis te bestrijden.

Met de kinderbijslag betaalt de overheid mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van een kind. Kinderbijslag is inkomensonafhankelijk, afhankelijk van de leeftijd van het kind en wordt achteraf per kwartaal betaald. Kinderbijslagbedragen worden jaarlijks op 1 januari en 1 juli geïndexeerd.

Besloten is nu dat de bedragen per 1 juli 2009 gelijk blijven aan die van 1 januari 2009. Bij het berekenen van het effect van deze maatregel is gebruik gemaakt van een CPB-raming van de prijsindex van april (0,54%). De financiële gevolgen voor de gezinnen zijn daardoor beperkt. Als wel tot indexering was besloten, zou de verhoging gemiddeld 1,30 euro per kind per kwartaal zijn geweest.

Niet-indexering per 1 juli levert in 2009 5 miljoen euro en vanaf 2010 structureel jaarlijks 18 miljoen euro op. Met deze ingreep worden overschrijdingen op de begroting voor Jeugd en Gezin bij de uitvoering van de kinderregelingen bestreden. In de Voorjaarsnota worden daartoe nog aanvullende maatregelen opgenomen.