Ministerraad


Vernieuwing toezicht rijksinspecties krijgt gestalte

Persbericht | 24-04-2009

De ministerraad heeft op voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met het werkprogramma 2009 en het jaarverslag 2008 van de Inspectieraad. In de Inspectieraad werken sinds 2007 de veertien rijksinspecties en de Belastingdienst/Douane samen aan de vernieuwing van het toezicht vanuit het Rijk. De opdracht daarvan is tweeledig. De toezichtlast voor bedrijven en instellingen moet omlaag met 25 procent, onder andere door minder inspectiebezoeken. Tegelijkertijd moet het toezicht effectiever en efficiënter worden. De vernieuwing van het toezicht maakt deel uit van het programma Vernieuwing Rijksdienst.

In het werkprogramma van de Inspectieraad worden voor het eerst de te behalen resultaten benoemd in 18 toezichtdomeinen. Verder zijn er gezamenlijke programma's rond thema's als 'professionalisering' en 'communicatie'. Een van de meest in het oog springende is het programma 'e-Inspecties' waarvoor het kabinet 24,5 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld. De gezamenlijke ict-toepassingen die inmiddels in ontwikkeling zijn, moeten leiden tot een betere informatie-uitwisseling. Deze is cruciaal voor de gezamenlijk planning van controles, voor eenduidige rapportages en voor de selectie van de bedrijven waar controles het meeste effect zullen hebben.

Uit het jaarverslag 2008 blijkt dat de brancheorganisaties over het algemeen zeer tevreden zijn met de aanpak van de inspecties. Wel moeten nieuwe werkwijzen die op kleine schaal met succes zijn getest, in veel gevallen nog worden doorgevoerd bij de desbetreffende inspectiediensten. Pas dan worden de gunstige effecten merkbaar voor de hele bedrijfstak. Zo zijn er in het midden- en kleinbedrijf nog maar twee reguliere rijksinspecties per jaar, vaak zelfs minder. Er is een gezamenlijke website met toezichtinformatie over (vooralsnog) dertien domeinen. Voor dertig branches zijn Arbobrochures gemaakt, die op zichzelf voor een derde van de bedrijven al genoeg zijn om verbeteringen door te voeren. Grote bedrijven in de chemische industrie kunnen zich aanmelden voor systeemtoezicht.