Ministerraad


Wetsvoorstel voor effectievere asielprocedure

Persbericht | 24-04-2009

De ministerraad heeft op voorstel van minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Albayrak van Justitie ingestemd met het wetsvoorstel voor een effectievere asielprocedure en een effectiever terugkeerbeleid. Met de wetswijziging wordt bereikt dat de asielprocedure sneller en zorgvuldiger wordt, minder ex-asielzoekers herhaalde asielaanvragen of reguliere aanvragen indienen en meer vreemdelingen Nederland daadwerkelijk zullen verlaten.

Door de asielprocedure in het aanmeldcentrum te verlengen tot acht dagen komt er meer ruimte voor voorlichting en rechtsbijstand aan asielzoekers en kunnen naar verwachting meer aanvragen in het aanmeldcentrum worden afgehandeld. De procedure van acht dagen zal ook in Aanmeldcentrum Schiphol worden geĂŻntroduceerd. De vreemdelingen die zich hier aanmelden verblijven in vreemdelingendetentie omdat aan hen de toegang tot Nederland is geweigerd. Doordat in het aanmeldcentrum meer processtappen kunnen worden afgerond, wordt in de verlengde asielprocedure een tijdswinst geboekt van acht weken.

Door het zo vroeg mogelijk signaleren van medische aspecten in de asielprocedure wordt ernaar gestreefd om herhaalde aanvragen zoveel mogelijk te voorkomen. Verder wordt het mogelijk gemaakt dat de rechter in de beroepsfase rekening houdt met relevante nieuwe omstandigheden en beleidswijzigingen. Nadat een eerste aanvraag is afgewezen in het aanmeldcentrum wordt een vertrektermijn gegeven van vier weken. Om zoveel mogelijk te voorkomen dat afgewezen asielzoekers op straat terechtkomen wordt er gedurende deze termijn opvang geboden.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.