Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z08038

Vragen van het lid Pechtold (D66) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht dat de werkdruk voor veel docenten een grote zorg is. (Ingezonden 24 april 2009)


1
Bent u bekend met het bericht dat de werkdruk onder docenten de afgelopen jaren is gegroeid? 1)


2
Hoe komt het volgens u dat in de onderwijssector meer werknemers uitvallen ten gevolge van een burn-out dan in andere sectoren? Kent u andere onderzoeken die deze cijfers onderschrijven?


3
Onderschrijft u het bericht dat in het middelbaar beroepsonderwijs een vacaturestop bestaat en dat vertrekkend personeel niet wordt vervangen vanwege geldtekort? 2) Wat gaat u doen om te voorkomen dat de werkdruk voor leraren verder oploopt door geldtekort als gevolg van de economische crisis en de invoering van het competentiegericht onderwijs?


4
Welke gevolgen hebben de crisismaatregelen voor het lerarentekort en de werkdruk voor leraren in andere onderwijssectoren in Nederland? Neemt bijvoorbeeld de omvang van klassen in het primair en voortgezet onderwijs toe?


5
Aangezien het imago van het leraarschap en carrièreperspectief een belangrijke rol spelen bij het aantrekken van nieuwe leraren, wat doet u om het imago van het leraarschap te verbeteren en leraren meer carrièreperspectief te bieden?


6
Wat gaat u bijvoorbeeld doen om de nieuwe educatieve minor actief te promoten?


1) de Volkskrant Banen, 18 april 2009: "Docent heeft geen tijd voor ontwikkeling"
2) NRC Next, 21 april 2009: "Docentenbank: kwaliteit mbo minder door geldgebrek"