Vereniging Nederlandse Gemeenten

CvA gaat voor behoud van werkgelegenheid en een solide pensioenregeling

24.04.2009

Gemeenten hebben juist ten tijde van een economische crisis de maatschappelijke verantwoordelijkheid om een financieel verantwoord arbeidsvoorwaardenpakket af te spreken. Dit valt te lezen in de inzetbrief die het College voor Arbeidszaken (CvA) heeft uitgewisseld met de bonden. De uitwisseling van de inzetbrieven markeert de start van het CAO-overleg met de bonden. Uitgangspunten van het CvA van de VNG voor het overleg met de vakbonden over de CAO-gemeenten zijn daarom vooral behoud van werkgelegenheid, de inzetbaarheid van werknemers een toekomstbestendige pensioenregeling.

Gemeenten hebben als grote overheidswerkgever een belangrijke voorbeeldfunctie en de maatschappelijke verantwoordelijkheid om een financieel verantwoord arbeidsvoorwaardenpakket af te spreken. Behoud van het niveau van bestaande arbeidsvoorwaarden is, mede in het licht van een sterk stijgende ABP-premie, het hoogst haalbare.

Gemeenten acteren in een sterk veranderende samenleving en staan als eerste overheid dicht bij de burger die steeds hogere verwachtingen heeft. Dat vraagt om een modern pakket van arbeidsvoorwaarden, goed werkgeverschap en een flexibele inzetbaarheid van werknemers. Het CvA wil de arbeidsvoorwaarden daarom op onderdelen inhoudelijk wijzigen om gemeenten in staat te stellen te concurreren op de arbeidsmarkt. Het CvA heeft dit standpunt toegelicht aan de vakbonden. Op 15 mei aanstaande wordt het overleg hierover aan de hand van de inzetbrieven voortgezet.

De economische crisis treft iedereen, ook de gemeenten. Economische krimp en stijging van de werkloosheid leiden tot forse financiële tegenvallers voor gemeenten. Een van de gevolgen is dat gemeenten moeten bezuinigen en geen ruimte hebben voor een substantiële verbetering van de bestaande arbeidsvoorwaarden.

Hoewel in de huidige recessie de overheid weer even voor velen een aantrekkelijker werkgever is, gaat het proces van ontgroening en vergrijzing bij gemeenten onverminderd door. Op termijn zullen bij gemeenten daarom onvermijdelijk weer tekorten aan gekwalificeerd personeel ontstaan, met name bij hoger opgeleide medewerkers. Omdat het huidige loongebouw de gemeenten belemmert bij het vinden en binden van de juiste mensen, wil het CvA in deze CAO met de bonden afspraken maken over aanpassing daarvan.

Daarnaast wil het CvA ook afspraken maken om te komen tot een modernisering en vereenvoudiging van een aantal regeling uit de CAO, zoals werktijden, ziektekostenvergoeding en verhuiskostenregelingen.

Het College voor Arbeidszaken is onderdeel van de VNG en is de werkgeversvertegenwoordiging van de Nederlandse gemeenten. Het CvA heeft vanuit zijn midden een onderhandelingsdelegatie gekozen die een afspiegeling vormt van de gemeenten en die het overleg voert met de vakbonden. De vakbonden ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF onderhandelen namens de medewerkers.

Meer informatie

* CvA-bulletin (april 2009)

* Inzetbrief CvA (23 april 2009)