Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

maagzuurremmers en cholesterolverlagers onverantwoord

Afschaffen vergoeding maagzuurremmers en cholesterolverlagers onverantwoord


24 april 2009

* Maagzuurremmers zijn onmisbaar voor veel chronisch zieken
* Goed gebruik maagzuurremmers helpt ziekenhuisopnames voorkomen.
* Op lange termijn extra kosten voor de premiebetaler
* Kostenbesparing kan ook door doelmatig voorschrijven en afleveren

Maagzuurremmers vallen onder noodzakelijke zorg Minister Klink overweegt om maagzuurremmers en cholesterolverlagers niet langer te vergoeden. Dit is strijdig met het doel van het basispakket: noodzakelijke zorg bieden. Veel chronisch zieken kunnen niet buiten maagzuurremmers. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met maag- en darmklachten maar ook voor patiënten met chronische pijnklachten die veel pijnstillers moeten slikken. Door maagzuurremmers uit het basispakket te halen, zal het aantal vermijdbare ziekenhuisopnames stijgen en wordt de kwaliteit van leven van patiënten ernstig aangetast. Dit vinden de apothekersorganisatie KNMP en de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad).

De pakketmaatregel staat ook haaks op de belangrijkste aanbeveling van het HARM rapport over vermijdbare medicatiegerelateerde ziekenhuisopnames. Daarin wordt aangetoond dat ziekenhuisopnames in veel gevallen te voorkomen zijn door aan risicopatiënten maagzuurremmers te geven.

Extra kostenpost voor veel patiënten
Ook cholesterolverlagers zijn voor bepaalde risicogroepen onmisbaar. Als deze middelen niet langer vergoed worden uit het basispakket, zullen zij hun medicijnen voortaan zelf moeten betalen. Voor de groep patiënten die vanwege een chronische ziekte deze middelen nodig hebben zal de voorgestelde pakketmaatregel financieel erg nadelig uitpakken.

Op lange termijn extra kosten voor de premiebetaler De bezuinigingsmaatregel zal bovendien op langere termijn averechts werken, omdat de zorgkosten er juist door zullen toenemen. Goedkoop zal duurkoop blijken te zijn. Tegenover de verwachte besparing staan de extra kosten die gemaakt moeten worden als gevolg van extra maagzweeroperaties en ziekenhuisopnames wegens maagbloedingen en hartinfarcten.

Voorstel KNMP en CG-Raad: kostenbesparing door doelmatig voorschrijven en afleveren
De KNMP en de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad zien meer heil in doelmatig voorschrijven en afleveren. Artsen en apothekers kunnen prima afspraken maken om te letten op het kostenaspect van zowel maagzuurremmers als cholesterolverlagers. Tevens kunnen zij in overleg met de patiënt onnodig gebruik van deze geneesmiddelen terugdringen. Op die manier wordt voorkomen dat dure middelen worden gebruikt als ook met goedkopere kan worden volstaan. KNMP en CG-Raad roepen de minister op om hierover met de koepelorganisaties in gesprek te gaan.