Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


2009Z08039

Vragen van de leden Biskop van Jan Jacob van Dijk (beiden CDA) aan de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de toename van het aantal spijbelende leerlingen. (Ingezonden 24 april 2009)


1
Bent u bekend met het bericht "Aantal spijbelende leerlingen weer toegenomen"? 1)


2
Kunt u bevestigen dat het aantal spijbelaars is gestegen vanaf 2005? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen om het spijbelpercentage terug te dringen?


3
Zijn er al spijbelcijfers bekend over 2008? Zo ja, zet de trend van stijging zich voort? Zo nee, waarom niet?


4
Is de toename van het aantal spijbelende leerlingen te verklaren door betere verzuimregistratie of zijn er andere factoren die deze toename verklaren? Kunt u aangeven of deze toename wordt veroorzaakt doordat er meer leerlingen zijn die incidenteel spijbelen of juist door leerlingen die meerdere keren spijbelen?


5
Kunt u aangeven of de gemeenten, die volgens het databoek `Kinderen in Tel" van het Verwey-Jonker Instituut te maken hebben met de hoogste spijbelcijfers, gemeenten zijn die hun verzuimregistratie goed op orde hebben of juist niet? Hoe is dit voor de gemeenten die beter scoren op schoolverzuim?


6
Wat zijn de meest voorkomende redenen dat gemeenten hun verzuimregistratie niet op orde hebben? Om hoeveel gemeenten gaat het?


7
Bent u bereid maatregelen te nemen om te waarborgen dat gemeenten spijbelende leerlingen nauwkeuriger registreren en hierover in gesprek te gaan met de VNG? Zo nee, waarom niet?


1) Verwey-Jonker Instituut, 22 april 2009: "Aantal spijbelende leerlingen weer toegenomen"