FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten zeer kritisch over cao-akkoord KLM

Het cao-akkoord dat KLM vandaag met De Unie en een viertal categorale bonden heeft gesloten is volgens FNV Bondgenoten te licht, te weinig en een flagrante schending van het sociaal akkoord. De bond stapte halverwege uit het cao-overleg, omdat KLM aangaf geen kwalitatieve afspraken te willen maken.
Jan van den Brink, bestuurder van FNV Bondgenoten heeft geen goed woord over voor het akkoord: "De werkzekerheidsparagraaf is flinterdun, biedt weinig garanties voor de onzekere toekomst en heeft uitsluitend betrekking op de medewerkers in vaste dienst. In dit akkoord zit voorts geen enkele afspraak over de verbetering van de positie van uitzendkrachten." Verbetering van de positie van uitzendkrachten is één van de speerpunten van FNV Bondgenoten bij de cao-onderhandelingen.

Van den Brink is ook niet te spreken over het ontbreken van afspraken over de beloning van de top van KLM. "Het zou KLM en de betrokken bonden gesierd hebben als ze iets hadden afgesproken over de stijging van de salarissen van topmanagement om daarmee te laten zien dat ook zij hun steentje bijdragen, maar ook dat gebaar blijft uit, ondanks de aanbevelingen van de STAR", aldus Van den Brink. "Hoewel KLM zegt dat het maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft staan, zie je daar in dit cao-akkoord niets van terug. Dat laatste geldt ook voor Levensfasebewustbeleid."

De afgesproken loonsverhoging van 1,25 procent op 1 januari 2010 is volgens FNV Bondgenoten te laat en onvoldoende om de prijsstijgingen van het afgelopen jaar te compenseren. "En dat bij een bedrijf dat over het afgelopen boekjaar naar verwachting nog zwarte cijfers schrijft", zegt Leen van der List die namens FNV Bondgenoten de CAO voor het KLM Cabinepersoneel onderhandelt.

FNV Bondgenoten had KLM tijdens en na de derde onderhandelingsronde al laten weten niet op haar uitnodiging voor een vierde gesprek in te gaan. KLM eiste voor deelname aan de vierde ronde dat alle partijen zich aan haar agenda conformeerden. Die agenda was alleen praten over salaris en werkgelegenheidsgarantie. FNV Bondgenoten ging daar niet akkoord mee. "Het is aan de KLM om als één van de grootste werkgevers van Nederland aan haar personeel en de samenleving uit te leggen waarom het niet mogelijk is om, naast een bescheiden loonsverhoging, vooral afspraken te maken rond zaken die passen in een aanpak die hoort bij de huidige crisis en bijna geen geld kosten of juist opleveren", zegt Van der List. "KLM plaatst zich hiermee buiten sociaal-economische realiteit".

In de komende weken gaat FNV Bondgenoten zijn leden raadplegen over de ontstane situatie. Daarbij wordt het gesloten akkoord afgezet tegen de inzet van de bond. Daarna wordt de balans opgemaakt en met de leden besloten over vervolgstappen.