D66

vrijdag 24 april 2009

Pechtold: Nederland moet ambitie hervinden

D66-leider Alexander Pechtold wil dat Nederland zijn ambitie hervindt en zich klaar maakt voor de uitdagingen van de 21ste eeuw. Vandaag om 15.30 uur betoogt de sociaal-liberaal in zijn Netspar-lezing, dat het aanpassingsvermogen van de Nederlandse samenleving vergroot moet worden. De komende decennia zal de wereld snel veranderen met name door de vergrijzing, maar in de Nederlandse politiek en samenleving ontbreekt nog een gevoel van urgentie om deze veranderingen vóór te zijn.

Kansenmaatschappij

Het aantal 65-plussers verdubbelt bijna van 2,4 miljoen nu naar 4,5 miljoen in 2040. Dat betekent dat minder mensen voor meer AOW'ers moeten zorgen. De koek moet daarom groter: per persoon moet er veel meer verdiend worden om de kwaliteit van ons onderwijs en de gezondheidszorg op peil te houden, maar ook om een waardevaste AOW te garanderen voor alle ouderen. Om die productiviteitslag te maken moet de Nederlandse samenleving grondig worden hervormd. Niet langer moeten verworven rechten en een oud ideaalbeeld van de verzorgingsstaat centraal staan, maar nieuwe ambities en een nieuw ideaal van de kansenmaatschappij. Om dat te bereiken wil Pechtold de spelregels van de arbeidsmarkt hervormen èn inzetten op een leven lang leren.

Arbeidsmarkt

Vooral ouderen hebben een slechte positie op de Nederlandse arbeidsmarkt: maar één op de tien mensen tussen de 55 en 59 vindt binnen een jaar weer werk na ontslag. Door het starre ontslagrecht en de relatief hoge CAO-lonen voor ouderen schrikken werkgevers ervoor terug om 55-plussers in dienst te nemen. Ouderen zitten dus eigenlijk in een gouden kooi: ze hebben een hoog salaris en veel rechten, maar als ze ontslagen worden hebben ze vrijwel geen kans op een nieuwe baan. Pechtold stelt daarom voor om het ontslagrecht te hervormen: de kans op een nieuwe baan moet centraal staan. Ook wil de sociaal-liberaal dat salarissen en productiviteit meer met elkaar in evenwicht worden gebracht, zodat ouderen niet langer te duur zijn voor werkgevers. Om dit proces te bevorderen wil de sociaal-liberaal af van het algemeen verbindend verklaren van CAO's. Door deze maatregelen nemen de kansen op een baan voor ouderen sterk toe.

Leven lang leren

In de visie van Pechtold werken we, gezonder en fitter als we zijn in de 21ste eeuw, ook langer dan in de 19de en 20ste eeuw: de AOW-leeftijd wordt in 24 jaar verhoogd van 65 naar 67 jaar. Dit vereist wel een nieuwe visie op een werkzaam leven: om tot 67 jaar te werken, moeten werknemers zich kunnen ontwikkelen in hun baan. Pechtold stelt daarom voor dat er een nieuw arbeidscontract komt waarin werkgevers hun werknemers de ruimte bieden om onderwijs te volgen. De belangrijkste kritiek, toen D66 als eerste voorstelde om de AOW-leeftijd te verhogen, was dat bouwvakkers en verplegers dit niet aankunnen. Daarom stelt Pechtold nu voor om bij het begin van ieder arbeidscontract een opleidingsplan op te stellen. Op die manier kunnen mensen met een lichamelijk zwaar beroep zich ontwikkelen, zodat zij op middelbare leeftijd aan een nieuwe carrière bijvoorbeeld als conciërge, suppoost of VMBO-leraar kunnen beginnen. Ook stelt de sociaal-liberaal voor om studiefinanciering niet langer aan leeftijd te binden: iedereen heeft recht op vier jaar studiefinanciering in zijn leven, ongeacht zijn leeftijd. Daarnaast wil Pechtold de levensloopregeling verruimen voor scholing.
* Lees de volledige toespraak van Alexander Pechtold