ABVAKABO FNV

Congres Bouw en uitspraak referendum

Ik kon niet naar het congres van FNV Bouw, maar mijn collega Xander is geweest. Hij vertelde mij dat de openingssessie van het Congres startte met een fraaie film over het veranderde gezicht van de Bouw, door het toenemende aantal vrouwen en allochtonen werkzaam in de Bouw. Ook was er een openingdebat waarin het thema van verjonging en verkleuring van de arbeidsmarkt goed tot uitdrukking kwam. Daarin werd opnieuw helder hoe zeer Organizing kan bijdagen aan het realiseren van vakbondswerk op de werkvloer. Als het gaat om vernieuwing en verandering zie je dat FNV bonden veelal op een lijn zitten.

Ook informeerde Xander mij over de uitslag van het FNV-referendum. Van de leden die hun stem hebben uitgebracht stemde 94% voor het sociaal akkoord en 6% tegen. Dit bij een opkomst van gemiddeld 17%. Ruim 230.000 FNV leden hebben hun stem uitgebracht. De uitslag van de leden van ABVAKABO FNV week niet af van het gemiddelde. Wel had ABVAKABO een hogere opkomst dan gemiddeld (ruim 20%).
Dit was het vierde referendum van de FNV in zes jaar tijd. De opkomst van dit referendum is vergelijkbaar met het eerste referendum dat de FNV in 2003 hield. In 2003/2004 liep de deelname in de drie referenda die toen werden gehouden overigens op.

Natuurlijk blijkt uit dit referendum een brede steun voor het sociaal akkoord bij de leden die gestemd hebben. Maar het geeft ook aan dat in de verdere discussie over de AOW leeftijd naar 67 jaar en het vinden van alternatieve bezuinigingen, nog het nodige werk moet worden verricht. In die zin is het referendum natuurlijk geen eind van een proces, maar een begin. Dat geldt overigens voor het hele sociaal akkoord. Waar de politiek inmiddels weer allerlei andere dringende problemen lijkt te hebben, zijn wij in FNV verband bezig om onze bijdrage aan het sociaal akkoord op een goede manier met de leden af te ronden en tegelijkertijd volop aan de slag om die alternatieven voor de AOW naar 67 jaar te vinden. Op het FNV congres van half mei spreken we daar verder over.