KNWV

Twee keer zeilzilver op World Cup in Hyeres

vrijdag 24 april 2009

Hyeres, 24 april 2009 â Margriet Fokkema en Marieke Jongens wonnen de zilveren medaille bij de dames in de 470 klasse. In de medal race van dit World Cup evenement eindigden de Nederlanders dames achtste en waren hun Deense rivalen een maatje te groot. Thierry Schmitter won zijn medal race overtuigend en pakte daarmee zijn zilveren medaille in de paralympische 2.4 klasse.

Marit Bouwmeester zeilde ook een perfecte medal race in de Laser radial. Ze won de laatste sprint in stijl maar dat was net niet genoeg om de Belgische Evi van Acker voorbij te streven in het klassement. Het Friese zeiltalent kwam 1 punt te kort voor het brons (zie video's van alle medal race op www.toppzeilen.tv).

Het waren prachtige zeilomstandigheden in Hyeres. Windkracht vijf, zon en grote golven. Na een week van heel weinig wind was dit voor veel zeilers een welkome afwisseling.

470 dames
Mandy Mulder en Merel Witteveen zitten nog maar een maand samen in de 470. Deze omstandigheden hadden de oude Yngling zeilsters nog niet samen meegemaakt. Voor de start zag het er nog wat onwennig uit maar tijdens de wedstrijd zeilde het duo overtuigend in de sterke wind en grote golven. Maar vlak voor de finish sloegen de dames om. Ze werden achtste. Fokkema en Jongens die al zeker waren van zilver eindigden zevende. De Denen werden vierde en stelden daarmee hun gouden medaille veilig.

Plaatsvervangend Hoofdcoach Jacco Koops zei, âMerel en Mandy doen het heel goed met heel weinig uren inde boot. Ze moeten nog wennen, vooral als er veel boten om hun heen zitten.â

Mulder en Witteveen varen ook de Delta Lloyd Regatta samen en gaan rondom dit volgende World Cup evenement in Medemblik beslissen of ze samen doorzetten in de 470 tot London 2012.

Koops zei verder: âJongens en Fokkema hebben een prachtige serie gevaren. Tactisch, strategisch sterk. Zilveren medaille dat is knap. Wat vooral zo goed is dat ze het de hele week kunnen vasthouden in de top.â

Laser Radial
Marit Bouwmeester genoot voor de medal race al. De hele week weinig wind, nu kon ze eindelijk los. Ze wilde even vlammen. Ze had kans op brons maar dan moest de Belgische Evi van Acker twee plaatsen achter haar eindigen.
Bouwmeester omschreef haar race als volgt. âEvi vaart heel laag dus ik zocht haar al op voor de start en ging onder haar varen. Dat lukte, ik kon lekker naar links knallen en zij moest naar rechts, zei ze met een schaterlach na afloop. Â

Bouwmeester won de medal race in stijl. Haar coach Marc LittleJohn zei, âZe zeilde als een kampioen waardig.â
Â
Jacco Koops analyseerde: âDit is wel heel bijzonder. Ze heeft veel potentie en een hele grote stap gemaakt. Heel knap dat ze de medal race moet winnen als ze het moet! We zijn daar heel tevreden over. De technische staf bij de Laser radial maar ook bij de Laser standaard doen goede dingen.â Â

Finn
Koops kijkt ook terug op de week van Finn zeiler Pieter-Jan Postma. âWe hebben de focus gelegd op techniek en hoe hij de boot vaart in het lichte weer. Dat gaat goed, dat moeten automatisch gaan. Dan gaan we door met het volgende aandachtspunt. We moeten geduld hebben en niet in paniek raken. We gaan stap voor stap.â

470 mannen
Sven en Kalle Coster zijn uiteindelijk 25ste geworden en Steven LeFevre en Steven Krol staan nu 15de. Opvallend was dat de Stevens stijlvol eindigden met een overwinning in race 10 op 23 april.

Koops zei over de Stevens, âZe laten weer zien dat ze potentie hebben. Medal race in Spanje en nu weer vijftiende en een bullet (1e plek) in de laatste race in een sterk veld. Focus is op het WK van dit jaar in Denemarken.â

2.4R
Paralympisch zeiler Thierry Schmitter was niet te stoppen en won de medal race. âHeerlijk dit weer. Eindelijk een beetje fysiek zeilen. Daar hou ik wel van. Hier ben ik heel blij mee met dit resultaat. Ik denk dat ik hiermee ook mijn A-status weer vastleg,â zei Schmitter direct na afloop.

Van woensdag 22 tot en met vrijdag 24 april doet Topzeilen TV verslag van de verrichtingen van de Nederlandse zeiltop. Kijk op