European Parliament

De auteursrechten voor muziekopnames moeten van 50 tot 70 jaar worden verlengd, stelt een verslag dat het Europees Parlement donderdag heeft aangenomen. Op die manier kunnen muzikanten en producenten 70 jaar na de eerste publicatie of het eerste optreden nog royalty's voor hun lied ontvangen.
De Europese Commissie had oorspronkelijk een verlenging van de beschermingstermijn tot 95 jaar voorgesteld. Volgens EP rapporteur Brian CROWLEY (UEN, IE) komen de 70 jaar die de Europarlementsleden zijn overeengekomen meer tegemoet aan de eisen van de Raad, zodat een overeenkomst met de lidstaten makkelijker kan worden bereikt.

Een fonds voor sessiemuzikanten

Het Parlement steunt een fonds voor sessiemuzikanten, dat zou worden gespekt met bijdragen van producenten, die ten minste eens per jaar verplicht ten minste 20 % opzij zouden moeten zetten van de extra inkomsten die ze door de verlenging krijgen. Het fonds is bedoeld voor de sessiemuzikanten die hun rechten hebben opgegeven toen ze het contract voor hun optreden tekenden. Maatschappijen voor collectieve belangenbehartiging, die de belangen van de muzikanten en de producenten behartigen, krijgen het recht om de jaarlijkse aanvullende vergoeding te beheren.

Om ervoor te zorgen dat uitvoerende artiesten ten volle van de aanvullende royalty's kunnen genieten, hebben Europarlementsleden het oorspronkelijke Commissievoorstel aangepast om te voorkomen dat eerdere contractueel vastgelegde verminderingen zouden worden gebruikt om geld van de extra royalty's af te trekken.

Mogelijkheid om over contracten te heronderhandelen

Europarlementsleden willen dat uitvoerende artiesten de contracten die voor de inwerkingtreding van deze wetgeving worden afgesloten, 50 jaar na de eerste publicatie of de eerste opname kunnen heronderhandelen.

Ook een verlenging van de auteursrechten voor de audiovisuele sector?

Het Parlement vraagt de Commissie om tegen 2010 de eventuele behoefte aan een verlenging van de beschermingstermijn voor de rechten van uitvoerende kunstenaars en producenten in de audiovisuele sector te evalueren. Zo nodig, dan moet de Commissie daar een voorstel toe indienen.

Wetgeving na drie jaar herzien

Drie jaar na de inwerkingtreding van de nieuwe wetgeving moet de Commissie een verslag indienen over de toepassing van deze richtlijn in het licht van de ontwikkeling van de digitale markt. De lidstaten krijgen twee jaar om de richtlijn in nationale wetgeving om te zetten.

Huidige wetgeving inzake auteursrechten

Momenteel zijn de auteursrechten voor muziekopnames voor maximaal 50 jaar beschermd.

Procedure: Medebeslissing, eerste lezing / Debat: 22 april 2009 / Stemming: 23 april 2009 / Verslag aangenomen met wijzigingen (377-178-37)
REF. : 20090422IPR54191

Contact

Sanne DE RYCK
Persdienst - Redactie


* E-mailadres : persdienst-nl@europarl.europa.eu
* Telefoonnummer in Brussel : (32-2) 28 42531 (BXL)
* Telefoonnummer in Straatsburg : (33-3) 881 73605 (STR)
* Mobiel nummer : (32) 498 98 34 51