Gemeente Almere

Commissie Winsemius presenteert juryrapport Almere Hout Noord

24-03-2009 | Start: 11:00 | Eind: 12:00 | Locatie: Witte kamer, Stadhuis Almere

Opnieuw belangrijke stap in ontwikkeling sociaal duurzame wijk

Waar elders in Nederland een groot aantal bouwprojecten stil ligt, maakt de gemeente Almere opnieuw afspraken over grootschalige gebiedsontwikkeling. Vandaag werd duidelijk dat Almere heeft gekozen voor Amvest, om te komen tot ontwikkeling van de Kustzone in Almere Poort, waar uiteindelijk ruim 2.500 woningen worden gerealiseerd. Dinsdag 24 april aanstaande presenteert een externe beoordelingscommissie - onder voorzitterschap van oud-minister Pieter Winsemius - het juryrapport met betrekking tot de ontwikkeling van een sociaal duurzaam Almere Hout Noord; opnieuw een belangrijke stap in de ontwikkeling van deze nieuwe woon- en werkwijk, waar 4.200 woningen en 2.500 arbeidsplaatsen worden gerealiseerd.

Deze presentatie vormt de afronding van de tweede fase van een bijzonder proces. De gemeente Almere startte dit proces in maart 2008, met een oproep aan corporaties om een visie op een sociaal duurzaam Hout Noord te ontwikkelen. Hout Noord wordt een wijk waar niet het marktdenken centraal staat, maar waar de zoektocht naar wat een `sociaal duurzame' wijk kan zijn als een rode draad door het ontwerp, de ontwikkeling en het beheer van de wijk loopt. Negen corporaties gingen de uitdaging aan en dienden een visie in. De Commissie Winsemius selecteerde Ymere, Vestia en Stadgenoot; een selectie die door het Almeerse college van B&W is overgenomen. In augustus 2008 verzocht de gemeente de drie corporaties de visie te vertalen in een concreet ontwerp. De corporaties presenteerden deze ontwerpen in februari van dit jaar aan de stad. Tijdens een publieksbijeenkomst, die door meer dan 300 mensen werd bezocht, lichtten zij hun plannen toe, en boden daarmee een doorkijk naar de toekomst van Almere Hout Noord.

Perspresentatie
Op 24 maart a.s. presenteert de beoordelingscommissie het juryrapport aan het college van Burgemeester en Wethouders, en sluit daarmee opnieuw een fase af. Aansluitend vindt een persbijeenkomst plaats, waarin bekend wordt gemaakt welke corporatie het beste plan heeft ontwikkeld, en medeopdrachtgever wordt van Almere Hout Noord. U bent van harte uitgenodigd om bij deze perspresentatie aanwezig te zijn.

Programma
11.10 Inloop (melden bij bestuursbalie)
11.15 Inleiding wethouder Adri Duivesteijn
11.20 Presentatie juryrapport Pieter Winsemius
11.35 Mogelijkheid reactie voorgedragen corporatie 11.40 Mogelijk stellen van vragen

Aanmelden kan bij Marloes Konings.