Gemeente Winterswijk


21 april 2009

Raad besluit over aankoop grond Kloetenseweg

Winterswijk ­ Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om een stuk grond aan te kopen aan de Kloetenseweg en hier een retentievijver aan te leggen voor de wijken Hakkelerkamp en Scholtenenk. Na behandeling in de commissievergadering is gebleken dat de raad hiermee in kan stemmen. De raad neemt hierover in de vergadering van 24 april een definitieve beslissing.

In 2010 wordt begonnen met de renovatie van de riolering in de wijken Hakkelerkamp en Scholtenenk. Zoals vastgelegd in het Waterplan wordt dan ook het regenwater van deze wijken afgekoppeld. Hiervoor is het noodzakelijk dat in de directe omgeving van deze wijken een retentievoorziening van ongeveer 5000 m2 kan worden aangelegd. De enige mogelijkheid in de directe omgeving is een weiland, gelegen tussen de Kloetenseweg en de 2e Beuzenes. Een alternatief op de nabije Driemark locatie zou eventuele gronduitgifte daar in de toekomst blokkeren.

Aankoop grond
De gemeente heeft overeenstemming bereikt met de eigenaar van het weiland en de woning, Alliance Vastgoed Ontwikkeling BV uit Terborg, om het weiland en de woning Kloetenseweg 6a aan te kopen. Sinds 2005 is de eigenaar echter al in gesprek met de gemeente om hier een woningbouwproject te realiseren. De voorbereidingen voor een bestemmingsplanwijziging hiervoor waren ook al gestart. Om de eigenaar hierin tegemoet te komen vergoed de gemeente de gemaakte kosten die samenhangen met het bouwplan en een tegemoetkoming in de gederfde ontwikkelingswinst van het bouwproject.

Fietsverbinding
De aankoop van de grond is niet alleen belangrijk voor het realiseren van de retentievijver. Ook kan nu een onderhoudspad worden aangelegd vanaf de Kloetenseweg langs de woning. Door dit pad door te trekken naar de 2e Beuzenes kan een fietsverbinding worden gerealiseerd die ook kan dienen als calamiteitenontsluiting voor de 2e Beuzenes. Deze is nu maar aan één kant ontsloten. Met het oog op veiligheid is dit een ongewenste situatie. De gemeente wil na realisering van de retentie en het onderhoudspad de woning aan de Kloetenseweg 6a weer verkopen.

Kosten
Voor de aankoop met alle bijkomende kosten is een totaal bedrag van ¤ 1.050.000 nodig. Omdat de retentievoorziening wordt aangelegd ten behoeve van de riolering is het reëel om een deel van de aankoopkosten ten laste te brengen van het Rioleringsfonds. Met het oog hierop wordt de raad voorgesteld om een bedrag van ¤ 180.000 ten laste te brengen van het Rioleringsfonds en de rest ten laste van de algemene reserve. De opbrengst van de verkoop van de woning wordt weer in de toekomst weer toegevoegd aan de algemene reserve. De gronduitgifte in plaats van een retentievijver op de Driemark locatie zal uiteindelijk zorgen voor een batig saldo op deze transactie.