Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Opening Delfts Blauwe kunst-slooppanden op Stationsplein Delft

Vrijdag 24 april om 16.30 uur is de opening van de Delfts Blauwe kunst-slooppanden op het Stationsplein van Delft. Alle panden aan de Van Leeuwenhoeksingel 47 t/m 64 te Delft zullen dan Delfts Blauw zijn en voorzien van kunst met thema's 'Delfts Blauw' en 'Spoorzone'. Diverse Delftse beeldend kunstenaars, kinderen van Freinetschool Delft, jongeren van het VMBO Grotius College en cursisten van de VAK, Centrum voor de kunsten hebben meegewerkt.

Het project 'Delfts Blauwe Panden' maakt de transformatie naar de nieuwe Spoorzone zichtbaar en biedt een opzienbarende entree van de stad en het Stationsplein aan bezoekers.

Het project is een initiatief van Werkplaats Spoorzone Delft in samenwerking met de gemeente Delft, Spoorzone Delft en financiële steun van Fonds 1818. Het idee om een aantal panden in te zetten als kunstobject komt van Lotti Hesper projectontwikkeling. Zij verzorgt tevens de projectleiding.

Vereniging Werkplaats Spoorzone Delft (WeSD) is een burgerinitiatief. WeSD bevordert innovatie en creativiteit voor en door Delftse burgers en instellingen rond het project Spoorzone. Meer info op www.werkplaatsspoorzonedelft.nl

Het project Spoorzone Delft houdt de integrale herontwikkeling in van een gebied van circa 40 hectare, tussen de binnenstad en de woonwijken ten westen en zuiden daarvan. Het project bestaat uit een spoortunnel, een station met een stadskantoor, bijna 1500 woningen, enkele kantoren, een stadspark, waterpartijen, fietsvoorzieningen, parkeerfaciliteiten en wegen. Het project is een enorme impuls voor de stad. Meer info: www.spoorzonedelft.info

De kunst met thema 'Delfts Blauw' en 'Spoorzone' die op de 12 Delfts Blauwe Panden is gekomen, is van:
* schutting beneden bij tunnel: Delfts Blauwe graffiti met thema spoor door FRISKAFAKS. Te zien is de skyline van Delft met de spoorlijn als verbindend element en Delftse markante gebouwen.
* Pand 47 achterkant: poëtische tekst over de Spoorzone door Jan van der Mast
* Pand 47 laagbouw, zij- en voorkant: werk van cursisten van de schildercursus van Wilma Keizer van de VAK, centrum voor de kunsten. O.a. een spoorbaan, een bouwput en twee voorkanten van treinen uit films.
* Pand 51/52, boven snackbar: Fotografen Frank Diemel en Suzanne Liem portretteerden bewoners en ex-bewoners van de Van Leeuwenhoeksingel. Daarmee gunnen zij de kijker een laatste blik in de panden, voordat deze monumentale Delftse singel wijkt voor de spoortunnel.......
* Pand 53: oude coffeeshopmarkies omgetoverd tot Delfts Blauwe kunst met thema spoorzone door Wilma Keizer
* Pand 54: tweeluik van een treincoupé door Wilma Keizer
* Pand 57 is ingericht met een installatie door beeldend kunstenaar Gonny Stuut. Het omvat de verwijzing naar het Delfts Blauw, de reis die het heeft gemaakt van eind 16e eeuw, van China naar de Nederlanden; de veranderingen van Oosterse naar Westerse motieven, van exclusiviteit naar massaprodukt. Zoals alles zijn veranderingen kent, blijft de beweging in stand: de verplaatsing, het reizen, interculturele ontmoetingen zijn van alle tijden, de Spoorzone staat in dit verband ook in het teken der vergankelijkheid, het oude maakt plaats voor het nieuwe, maar in de nieuwe stationshal zal het Delfts Blauw weer pronken.
* Deuren van panden 59 t/m 62: Het werk 'voorbijgaand 4' is van beeldend kunstenaar Rolina Nell. Wachtende meisje op het perron, terloops gefotografeerd van op de rug. Terwijl de tijd doorgaat en de trein voorbij rijdt, zijn ze getransformeerd naar een dichte deur wachtend tot deze opengaat of uiteindelijk verdwijnt. Al wachtend worden ze één met de achtergrond en zijn het slechts de kleine details die nog onze aandacht trekken. Wie zijn eigenlijk deze wachtende meisjes en waar wachten ze op?
* Pand 63: Reizen, tijd en vernieuwing. Thema's onderhanden genomen door acht kinderen van de Freinetschool Delft: Marit van Hooft, Danielle Stobbe, Robin Cromjongh, Jan Vlug, Senja Tee, Stijn Bergsma, Suzanne van Overveen en Tara de Visser. Ze hebben de afgelopen twee weken hard samengewerkt om diverse panelen groot en klein te schilderden. Eerst gingen ze op reis naar Centraal Station Den Haag om inspiratie op te doen. Daarna gingen ze brainstormen, tekenen en schilderen onder leiding van kunstenaar Chris Dagradi in zijn atelier. De kinderen, van de bovenbouw van de Freinetschool Delft waren geselecteerd speciaal voor dit project aan de hand van een geschreven motivatiebrief.
* Pand 64: 90 meisjes van Vermeer met thema spoor door leerlingen VMBO Grotius College o.l.v. docent Bernadette Terstappen.
* Robert van Nimwegen, www.studiooro.com heeft een film gemaakt die op visuele wijze de uitvoering vertelt van de totstandkoming van het project de 'Delftse Blauwe Panden'. We kijken of we deze film permanent in of in de buurt van het project kunnen vertonen.
* De meeste panden hebben een afscheidsnaam of dichtregel gekregen op hun daklijst als 'Toedeledoki' of Auf Wiedersehen' door schrijver Jan van der Mast.
Programma opening
16.30-17.30 uur: rondleiding langs de panden in aanwezigheid van de kunstenaars, streetdance de VAK, Centrum voor de Kunsten, hapjes & drankjes van de Minisnackbar (een van de ondernemers in de Blauwe Panden).

---

Noot voor de redactie: (