Ingezonden persbericht


24 en 25 april

Martens bouwwedstrijd 'De brug naar anders bouwen'

OOSTERHOUT - De voorbereidingen voor de bouwwedstrijd van de Martens groep - 'De brug naar anders bouwen' - zijn in volle gang. Een deskundige jury heeft het grote aantal aanmeldingen kritisch beoordeeld en hieruit een selectie gemaakt. Zes teams bouwen op 24 en 25 april op het bouwterrein van Martens de brug van de toekomst. Tijdens de bouwwedstrijd wordt een gedeelte van het bedrijfsterrein van Martens ingericht als bouwplaats. De zes deelnemende teams zijn 'La Broche Carrée' uit Dordrecht, 'KOers' uit Eindhoven, 'Samen sterk' uit Velp, 'Het gras aan de overkant' uit Delft, 'Group Brugman' uit Tilburg en 'Archisjok' uit Leuven. Het merendeel van de teams is afkomstig van universiteiten, technische hogescholen en bouwkundige bedrijven uit Nederland en België. Op 24 en 25 april stropen zij de mouwen op en bouwen zij een brug met een minimale overspanning van tien meter en dat uitsluitend met bouwmaterialen uit het assortiment van de Martens groep.

Alternatief en Maatschappelijk Verantwoord

Juist de strenge restricties op de in te zetten bouwmaterialen zorgden vorig jaar voor bruggen met een bijzonder alternatief karakter. Zo ging de winnende brug de archieven in als een 'vrije interpretatie op de hangbrug' en dat met een draagkracht van 16.800 kilo. Aan de nieuwe teams de uitdaging om dit getal te overtreffen. Maar met de bouw van de brug zijn de teams er nog niet. Zij moeten ook blijk geven van hun maatschappelijke betrokkenheid. Winnen zij de hoofdprijs van 30.000 euro, dan moeten zij deze delen met een goed doel. De goede doelen zijn geheel naar eigen keus ingevuld en variëren van de opleiding van blindengeleide honden tot de opzet van een weeshuis in Zuid-Afrika.

Jury

De beoordeling van de bouwwerken gebeurt uiterst deskundig. Professor Blaauwendraad, voormalig hoogleraar van de TU Delft, ingenieur Anne Beeldens van het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw in België en docent aan de KU Leuven, gediplomeerd interieurarchitect Chris Luyckx van de kunstacademie in Mol (B) en John Martens, directeur Martensgroep, zullen de bouwwerken vanuit alle hoeken beoordelen. De brug moet sterk, draagkrachtig en constructief verantwoord zijn, maar ook milieuvriendelijk, innovatief, esthetisch en kunstzinnig. Aan het eind van de tweede bouwdag - na de spannende finale, waarbij de bruggen worden belast - maken zij hun oordeel bekend.

Open dag

Het spectaculaire en uitdagende karakter van de bouwwedstrijd trok vorig jaar al veel aandacht van scholen, universiteiten en bouwgerelateerde bedrijven. Nu de bouwwedstrijd meer bekendheid geniet en het programma voor de twee wedstrijddagen meer aangekleed wordt met interessante en gevarieerde programma onderdelen, verwacht de Martens groep een grote toeloop tijdens de bouwwedstrijd. Zij zal zich tijdens de wedstrijd weer laten zien als een uitstekend gastheer. Martens ziet de bouwwedstrijd ook als een open dag, waarop iedereen een kijkje kan nemen achter de schermen.

Liane Bok

Account Executive

Heuvel 16

4901 KC Oosterhout

T +31 (0) 162 - 45 29 93

F +31 (0) 162 - 42 35 26

E lianebok@getred.nl

I www.getred.nl


---- --