Ingezonden persbericht


april 2009

PERSBERICHT

Vlielands grote maritieme verleden centraal. Witte de With herdacht in Museum Tromp's Huys.

Op vrijdag 24 april a.s. komen de Utrechtse Commissaris der Koningin en consuls met het Utrechts Statenjacht naar Vlieland om de fakkel door te geven van het Witte de Withjaar.

Op 24 april vaart de Utrechtse Commissaris der Koningin Robbertsen met het historische Statenjacht naar Vlieland. Dit in gezelschap van een aanzienlijk aantal consuls van landen waarmee de 17de-eeuwse en vaak ernstig onderschatte zeeheld Witte de With een relatie onderhield. Vlieland met zijn Vlieree was een belangrijk vertrekpunt voor de grote vloten waarmee Witte de With in de 17de eeuw van en naar de Oostzee (De Sont, Danzig) voer.

In museum het Tromps Huys wordt op 24 april na de aankomst van het gezelschap aan boord van het Statenjacht de expositie Witte de With: voor altijd de tweede? geopend. Plechtigheden in de Nicolaaskerk en het museum markeren het begin van het Vlielander Witte de Withseizoen. De Dutch Consular Association werkt gaarne mee aan deze boeiende dag.

Commissaris Robbertsen overhandigt op 24 april het zogenaamde "Utrechtse Manuscript" aan het bestuur van Tromp's Huys. Dit manuscript beschrijft de eerste wereldreis van Witte de With. Reeds eerder, 8 november j.l., bracht hij dit document naar de historische werf De Delft te Rotterdam alwaar hij het aan burgemeester Opstelten overhandigde (Witte de With woonde in Rotterdam). Dr. Anne Doedens maakte voor de Friese Uitgeverij Van Wijnen uit Franeker een speciale heruitgave van de eerste levensbeschrijving van Witte de With, geschreven door zijn schoonzoon Breeman van der Hagen: Het leven en de daden van Witte Corneliszoon de With. Ook schreef Doedens zelf nog een korte nieuwe biografie. Over het Utrechtse Statenjacht verscheen een prachtig fotoboel, eveneens bij Uitgeverij Van Wijnen. In de Nicolaaskerk verzorgen dé Witte de Withspecialist dr. Anne Doedens en dr. Adri van Vliet, plaatsvervangend directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, korte lezingen over Witte de With.

(Voor uw informatie sturen wij een programma van de festiviteiten op Vlieland op 24 april mee. Uw redactie is van harte welkom op het eiland! Nadere informatie is te verkrijgen bij: drs. Marian Douma, conservator van het museum: 0562-451600. Recensie-exemplaren van het boek van Breeman van der Haghen en het Statenjacht-boek zijn te verkrijgen via info@uitgeverijvanwijnen.nl.)

Dingeman van Wijnen
Uitgeverij Van Wijnen
Postbus 172
8800 AD FRANEKER
0517-394588
info@uitgeverijvanwijnen.nl
www.uitgeverijvanwijnen.nl