Ingezonden persbericht


Persbericht

Pluche bibliotheek aangeboden aan NNO Instrumentenfonds

Groningen, 7 april 2009 - Op 24 april 2009 om 19.30 uur ontvangt het Instrumentenfonds van het Noord Nederlands Orkest een omvangrijke schenking van Salonorkest Pluche, in het verleden een veelgevraagd ensemble in binnen - en buitenland. De muziekbibliotheek, bestaande uit twee meter Pluche-muziek en 12 strekkende meters overige salonmuziek wordt rondom het concert op 24 april officieel overhandigd door mede-oprichter van Pluche, Willem Wolthuis, aan de voorzitter van het NNO Instrumentenfonds, de heer Jan van den Bosch. De Pluche bibliotheek wordt in de toekomst via internet toegankelijk. Salonorkesten en andere ensembles kunnen via het NNO de Pluche muziek huren tegen een vergoeding, die is bestemd voor het NNO Instrumentenfonds. Het fonds schaft instrumenten aan die in bruikleen worden gegeven aan musici van het NNO. Tijdens de officiële overhandiging in De Oosterpoort in Groningen zullen leden van Pluche de muzikale omlijsting verzorgen.

Achtergrond Pluche
Meer dan 40 jaar geleden verschenen tijdens een voorjaarsopruiming in de bibliotheek van het Noordelijk Filharmonisch Orkest enkele stukken salonmuziek. Zes musici uit dat orkest, aangevuld met een pianist gingen ermee aan het werk en vormden het Salonorkest Pluche. Pluche werd een veelgevraagd ensemble in binnen- en buitenland met vele radio- en TV uitzendingen. Het Salonorkest Pluche is nog steeds actief.

Pluche bibliotheek
Via oud kapelmeesters werd door de jaren heen een enorm aantal stukken salonmuziek verworven. Bovendien werden er speciaal voor Pluche meer dan 300 nummers gearrangeerd, in een bezetting voor strijkkwintet, slagwerk en piano. Pluche vindt het belangrijk dat de talloze juweeltjes in de bibliotheek blijven bestaan en de muziek gespeeld blijft. Bovendien kan met de opbrengst van de verhuur van de salonmuziek geïnvesteerd worden in hoogwaardige instrumenten ten behoeve van het Noord Nederlands Orkest.

Het NNO Instrumentenfonds

Het Noord Nederlands Orkest streeft er op alle mogelijke manieren naar de hoogst haalbare muzikale prestatie te leveren. Omdat het publiek dat verdient en omdat de componisten, de scheppers van ons culturele erfgoed, dat verdienen. Een van de middelen om dat te bereiken, is het NNO Instrumentenfonds. Met bijdragen van bedrijven en particulieren schaft dit fonds instrumenten aan en geeft ze in bruikleen aan de orkestleden. Dankzij het NNO Instrumentenfonds is de aanschaf van hoogwaardige instrumenten wél haalbaar. Kwaliteitsinstrumenten, die volop recht doen aan de ambities van het NNO en aan het talent, het speelplezier en de tomeloze inzet van onze musici. Dit jaar viert het NNO Instrumentenfonds zijn vijfjarig bestaan.

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina en Philip Glass Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Met ingang van seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

{Noot voor de redactie,