Vrije Universiteit Amsterdam

Een Kwestie van Kiezen: Over gezondheidsrisico's en beslissingen


* Startdatum: 24-04-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Een Kwestie van Kiezen Een Kwestie van Kiezen: Over gezondheidsrisico's en beslissingen


* Plaats: Aula


* Spreker: prof.dr. D.R.M. Timmermans


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Oratie

Risico is een van de centrale concepten in het denken over gezondheid zegt prof. dr. D.R.M. Timmermans in haar oratie EEN KWESTIE VAN KIEZEN: Over gezondheidsrisico's en beslissingen. Er zijn veel risico's die de gezondheid kunnen bedreigen, zowel risico's die mensen zelf in de hand hebben als risico's van buitenaf: ongezond eten, te weinig bewegen en roken verhoogt het risico op hart en vaatziekten. Milieurisico's en infectieziekten zijn bedreigingen van buitenaf.

Vaak komt de perceptie van deze risico's echter niet overeen met wat experts er van denken. Soms worden ze overschat, soms onderschat. Een belangrijk aspect hierbij is de mate waarin men denkt het risico te kunnen verlagen. Hoewel kennis over risico's belangrijk is voor bijna elke gezondheidsbeslissing, hebben mensen vaak moeite deze risico's te begrijpen. Adequate risicocommunicatie door zorgverleners en overheid is daarom essentieel, maar kent vele valkuilen. Zorgconsumenten vinden het belangrijk zelf keuzen in de zorg te kunnen maken.

Een van de problemen waar zorgconsumenten tegen aan lopen bij het maken van keuzen, is de begrijpelijkheid en hoeveelheid van informatie. Dit geldt niet alleen voor informatie over risico's van bijvoorbeeld behandelingen of een ongezonde leefstijl maar ook voor informatie voor het kiezen van een zorgverzekering of ziekenhuis. Inadequate informatie en onvoldoende ondersteuning bij het maken van keuzen maakt van zorgconsumenten onmachtige kiezers. Het toenemende aantal keuzemogelijkheden betekent onvermijdelijk dat consumenten meer, en meer complexe keuzen zullen moeten maken over hun gezondheid. Deze keuzen zullen ze moeten baseren op een steeds grotere hoeveelheid informatie. Het is daarom van belang deze informatie op een accurate en zorgvuldige manier te geven en hen vaardigheiden te leren om hier op een verstandige wijze mee om te gaan. Het lopende en toekomstige onderzoek dat in het kader van deze leerstoel binnen de afdeling van Sociale Geneeskunde van het EMGO Instituut wordt gedaan, beoogt hier aan bij te dragen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam