Ingezonden persbericht


Persbericht
(embargo tot vrijdag 24 april 2009, 21.00 uur)

Greenportkas Venlo wint Prix d'Asperge 2009

VENLO, De heer G.Driessen, waarnemend Gouverneur van Limburg, heeft op 24 april 2009 tijdens een bijeenkomst van vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de politiek en het openbaar bestuur de Prix d'Asperge 2009 uitgereikt aan Joep Raemakers van Greenportkas Venlo. Dit innovatieve bedrijf is pionier op het gebied van duurzame teelt. Het is de zeventiende keer dat de Stichting Promotie Aspergerie de prijs uitreikt aan personen, bedrijven of instellingen vanwege hun bijzondere verdiensten voor de ontwikkeling van Noord- en Midden-Limburg als economische regio. De uitreiking vond plaats in Theater de Maaspoort in Venlo.

De Greenportkas vervult sinds 2005 een voortrekkersrol op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord agrarisch ondernemen. Tomatenteler Joep Raemakers maakte dat jaar de energiehuishouding van zijn kas inzichtelijk. Deze bevindingen resulteerden in een plan om geconditioneerd te gaan telen. Dankzij de vooruitstrevende visie en het doelgericht handelen van de familie Raemakers werd de Greenportkas in 2007 gerealiseerd. Door energiebesparing bewerkstelligt Greenportkas een duurzame en kostenbesparende teelt.

De inzet van hoogwaardige technologie resulteert in een efficiënte omgang met energie en CO2. De overtollige zonnewarmte in de Greenportkas wordt in de zomermaanden in het grondwater opgeslagen. In de winter wordt dit teruggewonnen om de kas van de nodige warmte te voorzien. Joep Raemakers blijft innoveren en experimenteren. In samenwerking met Scheuten Solar en Glas is een nieuwe ruit ontwikkeld voor de tuinbouw. Deze dubbele ruit heeft een zeer hoge energiebesparing en laat meer groeilicht door dan een enkele ruit. Daarnaast wordt 30% van de warmtestraling gereflecteerd.

Het innovatieve bedrijf zorgt niet alleen voor een energiebesparing, maar ook voor een productverbetering. De Sunny Tom tomaat is rood gerijpt en vol van smaak, en draagt bij aan de versterking van het imago van de Nederlandse tomaat.

De Greenportkas is niet alleen op duurzaam gebied vooruitstrevend, maar ook op sociaal-maatschappelijk vlak. Aangezien meer warmte wordt opgeslagen dan gebruikt, heeft de Greenportkas een energieoverschot. Uit sociale betrokkenheid heeft Joep Raemakers gezocht naar een geschikte partner om de overtollige energie aan over te dragen. Gekozen is om een nabijgelegen zorgcomplex en school te voorzien van energie. De energiebesparing en -levering van de Greenportkas is zo groot, dat de gehele zorginstelling, de basisschool én een zwembad van duurzame energie kan worden voorzien.

De jury roemt in haar voordracht voor de toekenning van de Prix d'Asperge 2009 de maatschappelijk verantwoorde manier van telen. De Greenportkas heeft op een innovatieve manier een energiezuinige kasverwarming weten te realiseren. Volgens de jury is Joep Raemakers een inspirerend voorbeeld voor ondernemers die op duurzame wijze willen telen. De Greenportkas is een toonbeeld van duurzame innovatie, een belangrijk speerpunt voor Noord- en Midden-Limburg.

Naast een bronzen beeldje van de kunstenaar Sjer Jacobs bestaat de prijs uit een geldbedrag van 4500 euro, beschikbaar gesteld door LLTB, ZON fruit & vegetables en Kamer van Koophandel Limburg, dat door de Greenportkas bestemd werd voor een nog nader vast te stellen doel in de regio.
---



Ingezonden persbericht