Nederlandse Politiebond


VERSLAG OVERLEG BONDEN/ BZK OP 23 APRIL

Op donderdag 23 april 2009 vond weer een bijeenkomst plaats van de Commissie voor Georganiseerd Overleg in Politieambtenarenzaken (de CGOP) oftewel het maandelijks overleg tussen de minister van BZK en de vier landelijke politiebonden. Namens de NPB waren aanwezig Han Busker, Jan Willem van de Pol en Willem de Klein.

Tijdens het overleg kwamen onder meer de volgende zaken aan de orde.

Gevolgen kredietcrisis
Hoewel de politie-CAO 2008/2010 op basis van het sociaal akkoord over de crisismaatregelen onaangetast blijft, ontkomt ook de politiesector niet aan (extra) bezuinigingen als gevolg van de huidige financiële malaise. De minister heeft laten weten dat er nog over verschillende scenario's gesproken wordt. Zodra er meer duidelijk is zal de minister dat in de CGOP melden.

Sociaal statuut
Nog altijd is er geen overeenstemming over de inhoud van een landelijk sociaal statuut, dat alle politiemedewerkers die met een reorganisatie te maken krijgen dezelfde rechtspositionele bescherming moet garanderen. De minister van BZK en de politiebonden kunnen het niet eens worden over de toe te kennen vergoedingen bij een toename van iemands reistijd en reiskosten. Het onderwerp blijft echter een prominente plek op de agenda houden. Wordt vervolgd.

Borstkankerrisico
De NPB heeft de minister gevraagd haar medewerking te verlenen aan een onderzoek naar de relatie tussen het draaien van onregelmatige diensten door politiemedewerkers en een verhoogd risico op borstkanker. We hebben voorgesteld dat aansluiting wordt gezocht bij reeds aangekondigde onderzoeken door een aantal academische ziekenhuizen in ons land.

Hondengeleiders
Vier jaar na de aankondiging ervan in de politie-CAO 2005/2007 is het wachten nog altijd op een aanvullende arbeidsvoorwaardenregeling voor hondengeleiders. Eind 2007 is daarover een advies uitgebracht door een werkgroep van werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers, waarin uiteraard ook de NPB zitting had. Op basis van dat advies heeft de minister van BZK een concept-regeling aan de bonden voorgelegd, maar met name de daarin voorgestelde vergoeding in tijd of geld (elk korps mag zelf bepalen of er een vergoeding in tijd of geld komt) is ronduit teleurstellend.

In de CGOP is vandaag afgesproken dat de werkgroep op zeer korte termijn weer bijeenkomt om verder te praten. Alle partijen zijn het erover eens dat we snel tot overeenstemming moeten komen.


Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.