Gemeente Alphen aan den Rijn

De Gelder: ambtswoning voor burgemeester moet terug

Burgemeester De Gelder: ambtswoning voor burgemeester moet terug

Burgemeester Wim de Gelder steunt minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) in haar pleidooi voor het weer invoeren van de ambtswoning voor burgemeesters. Zo is te lezen in een brief die hij deze week naar de minister heeft gestuurd.

Burgemeester De Gelder heeft de brief geschreven naar aanleiding van commotie in de pers eerder deze week rondom zijn bewoning van de ambtswoning in de gemeente Bloemendaal, en in het licht van de landelijke discussie over woonkosten die door burgemeesters worden gemaakt bij hun overgang naar een nieuwe gemeente.

Glazen huis
Burgemeester De Gelder hoopt dat het voornemen van de minister om wet- en regelgeving over de woonkosten van burgemeesters te verduidelijken evenals haar pleidooi voor het in ere herstellen van de ambtswoning er toe bijdraagt dat in de toekomst burgemeesters zich in ieder geval niet in deze extreme mate over hun woonsituatie hoeven te verantwoorden. Een burgemeester woont in een glazen huis zegt Wim de Gelder, Iedereen volgt op de voet wat een burgemeester doet. En terecht tot op zekere hoogte. Als openbaar bestuurder moet je verantwoorden hoe je omgaat met gemeenschapsgeld. Gemeenten verkochten hun ambtswoningen in het verleden omdat ze geld nodig hadden. Burgemeesters wilden vaak ook geen ambtswoning omdat ze daarvoor 12 procent van hun bruto-inkomen moesten betalen en vaak vermogen wilden opbouwen met een eigen woning.

Commissaris van de Koningin
Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters is het eens met de minister, omdat er veel gedoe rondom de verhuisplicht en de woonlasten voor de burgemeester mee wordt voorkomen. Deze vereniging van eerste burgers wil dat de Commissaris van de Koningin al tijdens de sollicitatieprocedure voor nieuw aan te stellen burgemeesters de verhuisplicht, de regelingen rondom woonkostenvergoedingen en dan ook het gebruik van de ambtswoning aan de orde stelt.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn