Dienstenbond CNV

Nieuws

23 april 2009

Mitex geeft nog steeds geen duidelijkheid over cao

In de vele gesprekken die CNV Dienstenbond de afgelopen maanden met Mitex heeft gehad, nadat werkgevers het onderhandelingsresultaat van eind januari hadden afgewezen, is nog steeds niet duidelijk geworden wat Mitex nu precies wel wil. CNV Dienstenbond betreurt het dat Mitex medewerkers in de mode- en sportwinkels zolang in onzekerheid laat, maar kan op dit moment niet anders dan afwachten.

Half maart hebben we je de laatste stand van zaken gemeld met betrekking tot de cao voor mode- en sportwinkels. De werkgevers hadden het akkoord van januari 2009 afgewezen en wilden opnieuw met ons om de tafel om te spreken over een aantal belangrijke onderhandelingsresultaten. De belangrijkste zaken waarover de werkgevers nieuwe afspraken wilden maken zijn de loonsverhoging voor 2009, de looptijd van de cao en een oude afspraak over de loonsverhoging van alleen de garantieschalen (de knip). Deze laatste ligt bij ons heel zwaar omdat wij uit principe geen afspraken wensen te maken die een verslechtering betekenen voor de medewerkers!

Veel overleg
Hierover hebben wij de laatste weken herhaaldelijk overleg gehad met de werkgeversdelegatie. CNV Dienstenbond is gestopt met het tellen van de bijeenkomsten, mailverkeer en telefoongesprekken want het is niet meer bij te houden. Wat wij ons steeds voor ogen hebben gehouden is het feit dat wij vinden dat de medewerkers in de Mode Sport Detailhandel een cao verdienen en duidelijkheid over de inhoud. Op dit moment is er veel onzekerheid en onduidelijkheid over de arbeidsvoorwaarden.

Tijdens de afgelopen weken kwamen de werkgevers steeds met de mededeling dat het bestuur van Mitex er nog niet uit was, dan weer was de cao commissie het onderling niet eens over een tekstvoorstel. Aan onze kant hebben we heel veel geduld gehad met de problemen waarvoor de Mitex-werkgevers zich gesteld zagen. Op dinsdag 21 april hebben wij voor een laatste maal overleg gehad en ook tijdens dat gesprek kwam er wederom geen duidelijkheid over de cao en op welk moment deze nu eindelijk tot stand kan gaan komen.

Nog steeds geen helderheid
De werkgevers van de Mitex hebben aangegeven dat zij er nog steeds niet uit zijn en dat de meningen in het werkgeverskamp sterk uiteen lopen. Hierop hebben de gezamenlijke vakorganisaties de conclusie getrokken dat de Mitex blijkbaar helemaal geen CAO meer wil. Volgens de onderhandelingsdelegatie van de werkgevers was die conclusie niet juist. Ze willen wel een CAO maar zijn het onderling niet eens over de inhoud van het cao-resultaat.

De werkgevers binnen de Mitex willen de tijd tot 15 mei om een EINDBOD te formuleren en dit naar de vakbonden op te sturen. Wij hebben geen enkele idee hoe dat eindbod eruit zal gaan zien, maar dat de inhoud sterk zal afwijken van het resultaat van januari 2009 is ons wel duidelijk geworden.

In het licht van de "crisis" zullen de werkgevers het loonbod voor 2009 sterk naar beneden willen bijstellen. Wel hebben ze ons laten weten dat de reparatiebeloning (3,5%) voor 2008 overeind zal blijven. Voor het jaar 2010 zullen ze geen afspraken met ons willen maken in het kader van de economisch onzekere tijden.
De afspraken van januari over wachtdagen, overwerkgrens, roosters en vakbondsfaciliteiten zullen waarschijnlijk ongemoeid blijven.

Ook wij hebben in deze crisistijd onze ogen niet in de zak zitten. Wij zien dat een aantal bedrijven het op dit moment heel moeilijk heeft en voor de daarbij betrokken medewerkers breken er onzekere tijden aan. Juist in zo'n periode is een cao van groot belang want dat geeft houvast.

Meer tijd
De gezamenlijke vakorganisaties (FNV, CNV, RMU en Unie) hebben besloten de Mitexwerkgevers de gevraagde tijd te geven in de verwachting dat er een eindbod komt dat wij daadwerkelijk aan de leden in de Mode Sport Detailhandel kunnen gaan voorleggen. Zodra het voorstel van de Mitex bij ons binnen is of als wij ander nieuws hebben, zullen wij u dus nader berichten.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 0230-5670615 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ). Meer informatie over CNV Dienstenbond kun je vinden op www.cnvdienstenbond.nl/modesport.