Dienstenbond CNV

Nieuws

23 april 2009

In nieuwe cao boek- en kantoorvakhandel gaat niemand er op achteruit

De boek- en kantoorvakhandel zijn samen gegaan in één cao met een compleet nieuw functie- en loongebouw. Daar ging langdurig onderhandelen aan vooraf, maar CNV Dienstenbond is tevreden over het resultaat. Richard Leloux, onderhandelaar voor CNV Dienstenbond: "Bij het instellen van het nieuwe functie- en loongebouw is afgesproken dat niemand er op achteruit mag gaan. Er is dus zeker geen sprake van een bezuinigingsoperatie. Eerder is meer perspectief gecreëerd voor de werknemers."

De nieuwe cao geldt met terugwerkende kracht van 1 oktober 2008 tot 1 februari 2010. Rekening houdend met het sociaal akkoord is er een salarisverhoging afgesproken van 2%, 1,75% per 1 mei en 0,25% per 1 augustus dit jaar. Het hele loongebouw is verhoogd met ruim 5,5%. Dat is deels een compensatie voor het vervallen van de toeslag voor het werken op de koopavond en de zaterdagmiddag. Daarnaast is er een reële verbetering gerealiseerd voor veel werknemers. Zij krijgen een langere doorgroei van hun salaris.

De cao voorziet ook in een aantal flexibiliseringsmaatregelen. Binnen die afspraken heeft CNV er echter wel voor gezorgd dat de werknemers veel zeggenschap houden over het vaststellen van de eigen werktijden.

De komende maanden zal CNV Dienstenbond de werknemers van de boek- en kantoorvakhandels intensief voorlichten over de wijzigingen in hun cao en het salarisgebouw.