Gemeente Alphen aan den Rijn

leerparken op meerdere locaties lijkt haalbaar

Kleinschalige leerparken op meerdere locaties lijkt haalbaar

Zowel ruimtelijk als financieel lijkt het mogelijk op meerdere locaties in Alphen aan den Rijn een kleinschalig leerpark te realiseren. Dit blijkt uit het onderzoek naar de haalbaarheid van een leerpark. De komende maanden gaan de betrokken partijen de plannen voor meerdere kleinschalige leerparken verder uitwerken. Dit moet resulteren in de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst.

De afgelopen maanden hebben de drie Os (overheid, onderwijs en ondernemers) onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een leerpark in Alphen aan den Rijn. Zowel het onderwijs als de ondernemers hebben een visie opgesteld, die beide aansluiten bij de al eerder opgestelde visie van de gemeente. Alle partijen verwachten dat een leerpark de aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt verbetert, doordat het leren en werken dichter bij elkaar zijn gebracht. Doordat de doorstroming van het VMBO naar het beroepsgericht onderwijs zal verbeteren, kan bovendien schooluitval worden teruggedrongen. Het is in ieders belang dat er straks goed opgeleide arbeidskrachten zijn en het aanbod van studenten blijvend aansluit op de vraag vanuit het bedrijfsleven.

De gemeente heeft de afgelopen maanden onderzocht of een leerpark financieel haalbaar is en welke locaties hiervoor beschikbaar zouden zijn. De voorkeur gaat uit naar kleinschalige leerparken op meerdere locaties. Deze ontwikkeling past binnen de stadsvisie Alphen 2018, waarin is aangegeven dat de kracht van Alphen aan den Rijn ligt in kleine structuren in plaats van grootschalige ontwikkelingen. Uit de eerste berekening blijkt dat een dergelijke ontwikkeling financieel haalbaar is. Pas als de plannen verder uitgewerkt zijn, kan de financiele onderbouwing meer in detail uitgewerkt worden.

In november 2008 hebben het onderwijs (Scope Scholengroep, Scala College, Ashram College, Wellantcollege, ROC ID College en ROC Leiden), de ondernemers (VOA, Kamer van Koophandel en Winkelstad Alphen) en de gemeente al een intentieovereenkomst gesloten.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn