Gemeente Helmond


Bestrijding eikenprocessierupsen

De eikenprocessierupsen doen weer hun intrede in de regio. De gemeente Helmond is zeer actief in tegengaan van overlast.
* Preventieve bestrijding in Brouwhuis en Rijpelberg
* Meer rupsen

* Voorkomen is beter dan genezen

* Meld nesten bij gemeente

* Eikenprocessierups

* Irritaties

* Meer informatie

Preventieve bestrijding in Brouwhuis en Rijpelberg

Dit jaar zet ze voor het eerst in de bebouwde kom in de eikenrijke wijken Brouwhuis en Rijpelberg- een biologisch preventief bestrijdingsmiddel in. Klik hier voor de route die gereden gaat worden. Dit gebeurt tijdens twee nachten begin mei afhankelijk van het weer. Als bekend is op welke dagen er exact benelveld gaat worden dan wordt dat gemeld op de website van gespecialiseerd bedrijf. Daarnaast bestrijdt de gemeente in heel Helmond de rupsen middels het zogenaamde plukken en wegzuigen.

Eikenprocessierups Meer rupsen

Vorig jaar was er in Helmond een fikse toename van het aantal processierupsen. Bij de gemeente Helmond zijn ruim 240 meldingen binnengekomen van mensen die een nest hebben ontdekt van deze diertjes met de vele brandhaartjes. Om de hausse dit jaar tegen te gaan wordt in de twee wijken waar de meeste eiken staan preventief de bomen besproeid met een bacteriepreparaat dat alleen schadelijk is voor rupsen uit de familie van de eikenprocessierups.

Voorkomen is beter dan genezen

Het bestrijdingsbedrijf gaat begin mei in twee nachten eiken in de twee wijken, die vooral langs de fietspaden staan, benevelen met het biologisch preparaat. Er wordt s nachts gewerkt om te zorgen dat de nevel niet op mensen terecht komt. Het middel zou alleen in hoge dosering mogelijk irritaties kunnen opleveren. Dat zou alleen het geval zijn als iemand midden in de nevelstraal zou gaan staan. De gemeente wil hierin echter totaal geen risico nemen en heeft daarom besloten om s nachts te werk te gaan. De apparatuur maakt een zacht fluitend geluid. Mensen die een gemeentelijke eik bij hun huis hebben staan wordt voor de zekerheid aangeraden om de ramen te sluiten. Het preparaat is goedgekeurd door de overheid. Ook de GGD en de twee wijkraden zijn betrokken bij deze manier van bestrijden. De omwonenden hebben allemaal een brief ontvangen over de bestrijdingsmethode.

Meld nesten bij gemeente

Naast de preventieve methode blijft de gemeente in heel Helmond ook repressief bestrijden door middel van het zogenaamde plukken en het wegzuigen. Mensen die een nest met eikenprocessierupsen zien kunnen bellen met de Klanteninformatielijn 0492 587777 of een digitale melding doen via het Meldpunt of gemeente@helmond.nl. Door de tips van oplettende Helmonders en d Een nest eikenproecessierupsen e wijkopzichters kan de overlast zo goed mogelijk bestreden worden. De gemeente probeert de gemelde nesten binnen drie dagen te verwijderen. Dit geldt zowel voor gemeentelijke als particuliere eiken. Meldingen van bomen bij speelplekken en scholen krijgen prioriteit spoed mee. Mensen moeten niet zelf de nesten uit de boom halen. Ze kunnen beter contact opnemen met de gemeente die zorgt dat het gratis op een degelijke manier wordt verwijderd.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups komt alleen voor in inlandse eikenbomen en niet in andere boom- of heestersoorten. Voordat ze volgroeid zijn, ondergaan ze vijf vervellingen. De kleur van de rups verandert van bruinig geel naar grijsgrauw met lichtgekleurde zijden. Vanaf de derde vervelling krijgen de rupsen de eerste -voor mens en dier vervelende- brandharen. Een volgroeide rups heeft ongeveer 700.000 microscopisch kleine brandharen. De nesten zijn herkenbaar aan het grijze spinsel dat eromheen gebouwd wordt. Hierin zitten de resten van de vervelling met de brandharen. De grotere nesten (tot wel een meter doorsnee) zitten meestal aan de onderzijde van eikentakken. De kleinere nesten bevinden zich veelal op de stammen.

Irritaties

Mensen moeten elk direct en indirect contact -via de wind- vermijden met de rupsen en de resten ervan, zoals vervellinghuidjes en spinseldraden. Het is raadzaam om hals, armen en benen te bedekken in een gebied waar veel eiken staan. De reacties verschillen van De brandharen kunnen voor flinke irritatie zorgen persoon tot persoon zeer sterk. Huidklachten ontstaan binnen acht uur na contact met brandharen en bestaan uit rode huiduitslag met hevige jeuk. Het kan variëren van bultjes tot en met vochtige blaasjes die kunnen gaan ontsteken. Na inademing kunnen de brandharen irritatie of ontstekingen geven van de bovenste luchtwegen. Bij contact met de brandharen moeten mensen niet gaan krabben of wrijven, maar de huid, ogen en kleding goed wassen of spoelen met water. Algemeen verdwijnen de klachten binnen twee weken. Bij ernstige klachten is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts.

Meer informatie

Meer informatie over de eikenprocessierups en de bestrijdingsmethodes zijn te vinden op de website van het RIVM. Voor gezondheidsvragen kan ook gebeld worden met de GGD, tel. 0900 3686868.