Free Record Shop Holding herstelt zich na verlies vorig boekjaar

24/04/2009 07:00

Free Record Shop Holding BV

Capelle aan den IJssel, 24 april 2009 - Free Record Shop Holding heeft haar afgelopen boekjaar, lopende van 1 oktober 2007 t/m 30 september 2008) met een nettowinst van EUR 12,4 miljoen afgesloten. Dit tegenover een resultaat van het vorige boekjaar van EUR 795.000 netto verlies. De winst van het boekjaar is ontstaan door een operationele winst vóór belastingen van EUR 7,0 miljoen alsmede een boekwinst die behaald is bij de verkoop van Free Record Shop Norway A.S. van EUR 9,1 miljoen. De operationele winst is met EUR 4,5 miljoen beïnvloed door vergoedingen als gevolg van het sluiten of verplaatsen van enkele winkels. Ondanks de verkoop van de Noorse winkels is de omzet licht toegenomen en het bruto-omzetresultaat nagenoeg gelijk gebleven. Het bruto-omzetresultaat blijft onder druk staan door de verschuiving van de productmix, onder andere in de richting van game soft-en hardware.

Wegens de winst van het boekjaar is de solvabiliteit aanzienlijk toegenomen en bedraagt bijna 49% (voorgaand boekjaar bijna 37%).

Gedurende het boekjaar 2007-2008 waren er op fulltimebasis gemiddeld 1.346 samenwerkers in dienst van Free Record Shop Holding c.s. (vorig jaar: 1.562). Deze daling is met name veroorzaakt door de verkoop van de Noorse en Finse activiteiten. Voor het boekjaar 2008-2009 verwacht Free Record Shop Holding een verdere daling van het aantal samenwerkers doordat de Noorse activiteiten geen deel meer uitmaken van de groep en het begin 2009 geïntroduceerde plan om te komen tot een integratie van back-office activiteiten.

Na de teleurstellende resultaten van voorgaand boekjaar (2006-2007) hebben alle winkelformules (Free Record Shop Nederland (184 winkels), Free Record Shop België (67 winkels), vanLeest (56 winkels), de Megastore FAME Music in Amsterdam en Free Record Shop Luxemburg (3 winkels)) één voor één hun omzet zien groeien. De verbeterde omzet met daarnaast beheersing van de kosten hebben positief bijgedragen aan het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening vóór belastingen.

Medio 2008 heeft Free Record Shop haar herpositionering ingezet met de lancering van een nieuw logo, een vernieuwde website en de invoering van haar "Yource" concept, waarbij haar webshop en de reguliere winkels naadloos in elkaar overlopen. Daarnaast is begonnen met een facelift van de winkels, waardoor de uitstraling van de Free Record Shop winkels is aangepast aan het huidige tijdsbeeld.

Financiële plannen en vooruitzichten

Op 29 januari 2009 heeft de Raad van Bestuur van Free Record Shop Holding B.V. bekend gemaakt dat ze bij de Ondernemingsraden advies heeft ingewonnen voor haar toekomstplannen. De voorgenomen optimalisatie van het winkelbestand en de interne organisatie sluit aan bij de beweging die de home-entertainmentmarkt doormaakt. Daarbij is de muziekmarkt sterk dalend, stabiliseert de filmmarkt en maakt de gamesmarkt een sterke groei door. De Raad van Bestuur acht het daarom noodzakelijk haar onderneming aan deze marktbewegingen aan te passen.

De voorgenomen plannen behelzen enerzijds een forse uitbreiding op het gebied van games en anderzijds een aantal kostenbesparende maatregelen, waaronder de sluiting van het hoofdkantoor en distributiecentrum in Eindhoven voor de vanLeest formule. De activiteiten in Eindhoven worden overgeheveld naar het hoofdkantoor van Free Record Shop in Capelle aan den IJssel. De medio 2008 ingezette herpositionering van Free Record Shop met de lancering van een nieuw logo en de invoering van haar "Yource" concept zal verder worden uitgerold met een facelift van alle winkels.

Door de ombouw van een fors aantal vanLeest- en een kleiner aantal Free Record Shop-winkels naar Game Mania winkels zal deze formule dit jaar in Nederland explosief groeien. Tegelijkertijd neemt het aantal winkels van Free Record Shop toe, waarmee haar marktpositie wordt versterkt. In een aantal steden zal de vanLeest formule blijven bestaan en ook zal deze als shop-in-shop formule worden voortgezet in de warenhuizen van De Bijenkorf en enkele grote boekenwinkels. Free Record Shop Holding is ervan overtuigd dat zij met de voorgenomen maatregelen haar positie als toonaangevende marktleider in de home-entertainment markt zal versterken. Door de forse investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan in logistiek en ICT, is de onderneming nu in staat de distributie van haar productgroepen vanuit één locatie te faciliteren, wat direct een sterke kostenbesparing en efficiencyvoordelen oplevert. Door de rentabiliteit van de onderneming te verhogen, creëert Free Record Shop de mogelijkheid om ook in de toekomst in haar onderneming te blijven investeren.





http://www.freerecordshop.nl