Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Schoonmaak (een vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

24 april 2009, Utrecht

------

CNV Schoonmaak doet oproep aan schoonmaakbedrijven:

"Doe niet mee aan aanbesteding bij Hogeschool Edith Stein"

CNV Schoonmaak roept alle schoonmaakbedrijven op om de nieuwe aanbesteding bij Hogeschool Edith Stein uit Hengelo te boycotten. Dit uit protest tegen de manier waarop de hogeschool de nieuwe aanbesteding wil uitvoeren.

Jan Kampherbeek van CNV Schoonmaak heeft deze manier van aanbesteden niet eerder meegemaakt, en maakt zich er kwaad over. "Deze hogeschool heeft maar 1 criterium voor het verstrekken van de opdracht: de laagste prijs. De kwaliteit van het schoonmaakwerk of de sociale gevolgen voor de schoonmakers tellen voor de hogeschool kennelijk niet. Een kwalijke zaak, dit moeten we helemaal niet willen", zegt Jan Kampherbeek van CNV Schoonmaak.

Samen met CNV-collega Willem Kruithof heeft hij brieven gestuurd naar de zes grote schoonmaakbedrijven: Hectas, Asito, CSU, ISS, GOM en Hago. In die brieven doen de CNV-bestuurders een dringende oproep aan de schoonmaakbedrijven om niet mee te doen aan deze aanbesteding. "Van een van de schoonmaakbedrijven hebben we daar al een positieve reactie op gehad", zegt Kruithof. "We hebben ook een brief naar de hogeschool gestuurd. We hebben inmiddels een reactie van de tussenpersoon die de aanbesteding regelt. Volgende week dinsdag gaan we erover praten."

Sociale gevolgen

Nieuwe aanbestedingen en contractwisselingen komen vaak voor in de schoonmaakbranche. CNV Schoonmaak pleit ervoor om daarbij zo zorgvuldig mogelijk te werk te gaan. "Natuurlijk is voor een opdrachtgever de prijs altijd belangrijk", erkent Kampherbeek. "Maar dat mag nooit het enige criterium zijn. Wij willen dat opdrachtgevers bijvoorbeeld ook goed kijken naar de manier waarop schoonmaakbedrijven met hun personeel omgaan en naar de sociale gevolgen van een contractwisseling voor de schoonmakers. Zeker van een overheidsinstantie als een hogeschool mag je verwachten dat ze daar oog voor heeft. Als de overheid zich al niet bekommert om de mensen die uiteindelijk het werk moeten doen, wie dan wel?"

De CNV-bestuurders verbazen zich er ook over dat er helemaal geen kwaliteitseis geldt voor de aanbesteding. Kruithof: "Voor de schoonmakers is het al moeilijk genoeg om de school schoon te houden, binnen de tijd die ze daarvoor hebben. Als alleen de laagste prijs telt, dan raken ze waarschijnlijk nog meer uren kwijt. Dan vraag je om een smerige school. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?"


- - -



Ingezonden persbericht