Ingezonden persbericht


Persbericht

Soja tijdens kinderjaren verlaagt kans op borstkanker met 60%

Breda, 24 april 2009. Vrouwen die als kind regelmatig soja aten, blijken 60% minder kans op borstkanker te hebben dan vrouwen die weinig tot geen soja aten als kind. Ook sojaconsumptie tijdens adolescentie en op volwassen leeftijd gaat gepaard met een daling van het risico op borstkanker. Dit blijkt uit een recente studie uitgevoerd bij ruim 1500 Amerikaanse vrouwen van Aziatische afkomst.

Borstkanker komt aanzienlijk meer voor in de Verenigde Staten dan in de Aziatische wereld. Wanneer Aziatische vrouwen emigreren naar de Verenigde Staten ziet men een toename van het risico op borstkanker. Na verschillende generaties is het risico op borstkanker zelfs te vergelijken met dat van blanke vrouwen in de VS. Verschuivingen in voedingsgewoontes liggen aan de basis van dit verschijnsel.

In de studie is de sojaconsumptie van 597 vrouwen met borstkanker vergeleken met die van 966 vrouwen zonder borstkanker. Het betrof vrouwen tussen 20 en 55 jaar oud van Chinese, Japanse of Filippijnse afkomst, wonend in de VS. De sojaconsumptie tijdens kinderjaren (5-11 jaar), adolescentie (12-19 jaar) en op volwassen leeftijd (vanaf 20 jaar) is in kaart gebracht. Om de sojaconsumptie tijdens de kinderjaren na te gaan, werden de moeders, die ook in de VS wonen, gevraagd naar de soja inname van hun dochters op kinderleeftijd.

De resultaten van deze studie geven aan dat het borstkankerrisico daalt naarmate soja vaker geconsumeerd werd. Het grootste beschermende effect werd gevonden bij regelmatige sojaconsumptie vanaf kinderleeftijd. Een sojaconsumptie van jongs af aan van minimaal 6 keer per maand ging gepaard met een 60% lager risico op borstkanker, vergeleken met een sojaconsumptie van minder dan 3 keer per maand. Dit effect was onafhankelijk van ras, onderzoeksregio en geboorteland (Azië of VS).

Bron: Korde, LA, et al. Childhood soy intake and breast cancer risk in Asian American women." Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2009;18(4). (Einde persbericht)

Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Alpro Soja Nederland BV, José Nollen, Science and Nutrition Department tel. 076-596 70 70, E-mail: Jose.nollen@alpro.be


* * *


---- --