Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht

Belangrijkste bezwaren tegen CO2-opslag niet getoetst

BARENDRECHT (vrijdag 24 april 2009) ­ De commissie voor de milieueffectrapportage heeft in haar advies de belangrijkste bezwaren van de gemeente Barendrecht niet getoetst. Zo gaat het toetsings- advies niet in op de juridische procedure die is gevolgd, noch op het gebrek aan draagvlak onder de inwoners.

De MER-adviescommissie is wel ingegaan op de veiligheidsrisico's. De commissie oordeelt dat is uitgegaan van de best beschikbare wetenschappelijke inzichten en dat ­ hoewel er geen volledig vergelijkbaar project bestaat ­ er voorbeelden zijn van delen van het project (zoals opslag of transport). Beide elementen vormen nu juist belangrijke bezwaren van de gemeente. Voor ­ langdurige - opslag van CO2 is in het milieueffectrapport van initiatiefnemer Shell uitgegaan van modelberekeningen. En hoewel die modellen zijn gebaseerd op de jongste wetenschappelijke inzichten ­ het blijven modelberekeningen. Ook heeft Barendrecht steeds betoogd dat er veel ervaring is met de opslag en het transport van het gas, maar geen enkele met deze vorm van langdurige opslag. Op basis hiervan blijft het voor Barendrecht dus de vraag waarom dit experiment onder dit dichtbevolkte gebied moet plaatsvinden.

De gemeente Barendrecht zal haar externe deskundigen vragen de komende week een inhoudelijke reactie te formuleren op het advies van de toetsingscommissie. Deze zullen worden meegenomen in de beantwoor- ding van het toetsingskader van de gemeente, waarin veel vragen en eisen rond het project zijn opgenomen. Op basis van het toetsingskader neemt het College van burgemeester en wethouders eind mei een princi- pebesluit over het project. Eind juni wordt dit besluit behandeld in de gemeenteraad van Barendrecht.


Noot voor redacties