Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort -vrijdag 24 april 2009

Meer dan achthonderd aanvragen buurtbudget

Amersfoorters weten dit jaar het buurtbudget goed te vinden. Zij hebben meer dan achthonderd aanvragen ingediend vóór de deadline van 1 april. De aanvragen worden nu getoetst door de gemeente en daarna beslist de wijk welke ideeën worden gehonoreerd.

,,De gemeente stimuleert hiermee dat mensen zelf in de wijken actief aan de slag gaan'', aldus wethouder Jelle Hekman van wijkontwikkeling. Het soort aanvragen is heel divers. Er zijn veel bewoners die graag gebruik maken van het buurtbudget om de wijk aantrekkelijker te maken, door bijvoorbeeld het plaatsen van kunst of bloembakken. Ook vragen bewoners om budget voor nieuwe kinderspeelplekken. Daarnaast zijn er aanvragen voor verkeersaanpassingen, beplanting en verlichting. Maar ook voor allerlei vormen van ontmoeting en feest in de wijk: een zeepkistenrace, een buurtborrel en bijvoorbeeld een kinderclub.

In elke wijk is een werkgroep buurtbudget actief. Deze werkgroepen bestaan uit betrokken bewoners die de promotie en organisatie van de aanvragen op zich nemen. De werkgroepen hebben eerder dit jaar samen met de gemeente campagne gevoerd om zo veel mogelijk bekendheid te geven aan het buurtbudget. Nadat de gemeente heeft beoordeeld of de aanvragen niet in strijd zijn met gemeentelijk beleid, stemmen inwoners van een wijk over de aanvragen. In sommige wijken wordt hiervoor een stemavond georganiseerd, andere wijken doen dit door een enquête.

Bewoners kunnen een buurtbudgetaanvraag doen voor een idee dat de leefbaarheid van hun woonomgeving vergroot. Dit jaar is er meer geld beschikbaar doordat de gemeente verschillende geldpotjes samenvoegt en er een aanzienlijke bijdrage van het Ministerie van Wonen, Wijken en Integratie beschikbaar is.

Een overzicht van het aantal aanvragen per wijk en een aankondiging van de wijkraadplegingen is te vinden op www.amersfoort.nl/buurtbudget

Wijk
Aantal aanvragen 2009, voor toetsing door gemeente Wijkraadpleging

Binnenstad
40
Stemavond
Nieuwland
50
Nog onbekend
Liendert-Rustenburg
147
Stemavond 20 mei
Kruiskamp-Koppel
71
Stemavond 25 mei 19.30 - 21.00 uur in wijkcentrum De Roef Hoogland
73
In mei: stemmen met stembiljet, informatie in Hooglander Courant Vermeer, Berg- Leusderkwartier
71
Stemavond
Kattenbroek
51
Stemming via de website twee weken vanaf 15 mei
Vathorst
45
Stemavond 6 mei kinderboerderij Brinckhorst
Schothorst
78
Presentatieavond 5 juni
Randenbroek-Schuilenburg
61
Stemavond op 11 juni in het Klokhuis
Hooglanderveen
14
Enquete
Zielhorst
60
Stemavond 22 april
Soesterkwartier
56
Nog onbekend

Totaal
817

Noot voor de redactie,