Ingezonden persbericht


Nieuwsbericht 14 april 2009

Jonge beeldhouwers in De Kruidhof

Kinderen uit groep 6,7 en 8 van basisschool De Tarissing uit Drogeham maken deze week kennis met kunst. In De Kruidhof in Buitenpost zijn ze onder leiding van beeldend kunstenaar Pyr Bosma uit Kollumerpomp aan het werk in De Fruithof. Uit een brok zachte mergelsteen maken ze met een schuurspons een peervorm. De leerkrachten zijn er bij en helpen een handje mee. En het stralende weer zorgt ervoor, dat het voor iedereen een plezier is. Rondom de jonge beeldhouwers komen de fruitbomen tot bloei.

Bosma werkt behalve met steen zelf graag met kienhout of mooreik. Dit is heel oud eikenhout, dat eeuwenlang in de bodem is geconserveerd en vaak heel donker is. In zijn werk verwijst Postma vaak naar de natuur of naar verhalen uit de mythologie. Maar ook spreekt er maatschappelijke betrokkenheid uit, zoals bij zijn verbeelding van honger in Afrika. Hij is gewend met kinderen te werken. Iedere woensdagmiddag is er Jeugdatelier in Kollumerpomp, hoewel de deelname wisselend is. Een nieuwe groep start na de zomervakantie, in september. Een semipermanente tentoonstelling van werk van Pyr Bosma is te zien in de groepspraktijk Medisch Centrum te Buitenpost.

Komende week zijn de jongere kinderen uit de groepen 3, 4 en 5 van De Tarissing aan de beurt. Met hen gaat Bosma schilderen. Het initiatief tot het kunstproject voor de basisschool is genomen door de gemeente Achtkarspelen in het kader van cultuureducatie voor de jeugd.