'De Jonge Baekeland jongerenprijs'

24/04/2009 12:27

ESSENSCIA

Brussel 24 april 2009, Vlaams parlement - Minister Crevits reikt de "De Jonge Baekeland jongerenprijs" uit aan jonge laureaten die creatief denken over het duurzaam gebruik van kunststoffen.

Vlaanderen heeft nood aan gespecialiseerde mensen (zoals ondernemers, leerkrachten, wetenschappers en ingenieurs) die een innovatieve bijdrage leveren aan een duurzame, schone en leefbare wereld voor het welzijn van iedereen. Daarom organiseren Bio-MENS vzw en Federplast.be vzw, de vereniging van producenten van kunststof- en rubberartikelen, de 'Jonge Baekeland' jongerenprijs op 24 april 2009 in het Vlaams Parlement. Deze wedstrijd spreekt de frisse creativiteit en de kritische motivatie van jongeren van 16 tot 18 jaar aan om samen na te denken over het ontwikkelen en gebruiken van meer duurzame materialen. Samen willen zij zoeken naar concrete en constructieve oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Voor de organisatie van de Jongerenprijs werd financiële steun gekregen van de Vlaamse minister van Onderwijs en Werk.

Het idee voor de wedstrijd kwam van het team 'Duurzame kunststoffen' van Plan C - Vlaams transitienetwerk Duurzaam Materiaalbeheer (www.plan-c.eu). Plan C is een initiatief van de OVAM om samen met partners uit bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties te werken aan een transitie naar een meer duurzaam materialenbeheer. Er werd bijzondere aandacht besteed aan kunststoffen omwille van de prominente positie van de sector in het economische weefsel van Vlaanderen: Vlaanderen voert immers de wereldranglijst aan van de productie en verwerking van kunststoffen per hoofd van de bevolking.

De doelstellingen van deze wedstrijd is aandacht geven voor mens, samenleving en milieu in verband met het gebruik van kunststoffen en het concept duurzaamheid. De leerlingen moesten een geargumenteerd verslag schrijven en een beknopte presentatie maken. Bij het kiezen van de laureaten werd rekening gehouden met de studierichting van de leerlingen, de wetenschappelijke correctheid van het ingezonden werk, aandacht voor het concept 'duurzaamheid', originaliteit, kritisch en creatief vermogen.

Ter gelegenheid van deze wedstrijd publiceerde vzw Bio-MENS in samenwerking met Federplast.be een bijzonder nummer van het tijdschrift MENS nr 67 over "Duurzaam -. met Kunststoffen" (http://www.federplast.be/htm/duurzontw_publicaties.htm).

De volgende scholen werden geselecteerd als de 6 laureaten van deze wedstijd:

* VTI Tielt

* Moretus Ekeren 5STWb en 5STWc

* Koninklijk Atheneum Gent

* Ursulineninstituut Mechelen

* St-Hendriks en Zusters Maricoleninstituut Deinze

De laureaten werden uitgenodigd om vandaag 24 april 2009 hun werk te komen voorstellen en verdedigen in het Vlaamse Parlement en hierbij in debat aan te gaan met de andere deelnemers, de juryleden en genodigden.

Op basis van hun presentaties en van de actieve deelname aan het debat zal een eerste prijs worden toegekend door de Vlaamse minister van Leefmilieu, Natuur en Energie.

De winnaars worden door de firma Bayer uitgenodigd voor een dag school-labo op de hoofdzetel in Leverkusen, Duitsland.

Meer informatie :

Kit Ting Lau, Bio-MENS vzw, kitting@cst.be 0475 55 34 72

Geert Scheys, Federplast.be vzw, gs@essenscia.be 0496 593 634

Jan Verheyen, OVAM, jan.verheyen@ovam.be 0479 890 746

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel