Ingezonden persbericht


Persbericht

Nieuw werk Ana Maria Tavares in beeldentuin Kröller-Müller Museum

Vanaf 23 april is in de beeldentuin een nieuw, vijfdelig werk, getiteld Secrets of the waters te zien van de Braziliaanse kunstenaar Ana Maria Tavares (1958).

Tavares wordt geïnspireerd door de context van haar omgeving. In dit werk is dat water, met name de manier waarop water aanwezig is in de omgeving. Water staat voor de bron van het leven en de kracht van de natuur. Voor Sonsbeek 2008: grandeur maakte de kunstenaar het werk Secrets of the waters. Tijdens haar onderzoek in de omgeving ontdekte Tavares 81 sprengen en beken rondom de Veluwe. Vijf ondergrondse waterknooppunten, zogenaamde 'sprengkoppen', zijn gemarkeerd door grote ronde spiegels met een stenen rand waarop het mantra 'Desire, Deserve, Delight, Still Life, Sparkling Water, Still Water, Sparkling Life' is aangebracht. Deze mantra verwijst naar verlangen en het leven.

Het Kröller-Müller Museum heeft deze werken gekocht. Ana Maria Tavares zelf koos een nieuwe plek voor deze vijf spiegels met mantra, in de beeldentuin van het museum, opnieuw op vijf ondergrondse waterknooppunten.

In één van de tijdelijke tentoonstellingsruimtes van de Van de Velde-vleugel is tot en met 20 september 2009 Tavares' werk Crystal Waters en The Wish-Ribbon Net te zien. Crystal Waters is vormgegeven in gekleurde, spiegelende perspexlagen. De mantra is ook ingeweven in de linten van een vaandel, The Wish-Ribbon Net, dat tijdens de Processie van Sonsbeek is rondgedragen.

# # # # #