Lebowski Publishers

Piraterij
Matt Mason

Een piraat is:
1. Een vent die illegale bootleg-dvd's verkoopt op de hoek van een straat.
2. Een vent met een baard en een papegaai op zijn schouder, die je bootje entert als je de zee opgaat.
3. Een bewaker van het vrije woord die innovatie, creativiteit en open bronnen wereldwijd aan de man/vrouw brengt.
4. All of the above.

Wat is het verband tussen de non die disco uitvond en filesharing? Hoe kan hiphop een ondergrondse beweging zijn en anderzijds een miljoenenindustrie? Muziekjournalist Matt Mason, een voormalig radiopiraat en club-dj in Londen, onderzoekt hoe de openbroncultuur de distributie van en controle over informatie heeft veranderd.

Mason laat zien hoe de jeugdcultuur, die zich vaak aan de periferie van de maatschappij afspeelt, allerlei baanbrekende ideeën heeft voortgebracht, die vervolgens zelf weer mainstream zijn geworden: hacking, graffiti, piraterij, remixen.
Iedereen kan tegenwoordig piraat zijn: worden films verboden in China? Piraten verspreiden illegale dvd's die massaal aftrek vinden. Madonna sommeert fans die haar songs downloaden daarmee op te houden: `What the fuck do you think you are doing?' Muzikanten verwerken haar statement in remixes en hacken haar website: `This is what the fuck I'm doing.'

Matt Mason laat zien dat piraterij niet alleen een negatieve context heeft: diefstal, illegaal gebruik van andermans intellectueel eigendom. Piraterij ondermijnt namelijk ook censuur, dictatuur en repressie. Piraterij is een verfrissend en baanbrekend boek over ideeën, bronnen, creativiteit en ondernemerschap.

Piraterij - Matt Mason

Piraterij
Piraterij
Mike Mason

Oorspr. titel:
The pirate's dillema
Bindwijze:
Paperback
ISBN:
9789048801893
Pagina's:
272
Status:
Verwacht
Datum:
Mei 2009
Prijs:
EUR 17,90