ChristenUnie


ChristenUnie blij met verruiming gastouderopvang

ChristenUnie blij met verruiming gastouderopvang

vrijdag 24 april 2009 23:47 De ChristenUnie is bijzonder ingenomen met de aangepaste regeling voor gastouderopvang, waarover het kabinet vandaag besloten heeft. Kamerlid Ed Anker: ,,Subsidie voor informele kinderopvang in huiselijke, vertrouwde sfeer is hiermee breed toegankelijk g. Ouders kunnen hierdoor vormgeven aan de opvang die zij het liefst wensen voor hun kinderen.'' De ChristenUnie vindt het belangrijk dat ouders behalve voor de formele kinderopvang in kinderdagverblijven, ook kunnen kiezen voor informele opvang door vrienden, familie of bekenden.

Aan een overheidssubsidie daarvoor mogen eisen verbonden worden, maar niet zodanig dat bestaande kleinschalige vormen van gastouderopvang buiten de boot vallen.

Het kabinet heeft vandaag besloten de regeling voor gastouders aanmerkelijk te verruimen: de eerder aangekondigde vergoedingen van 2,50 euro voor gastouders en 4 euro voor zogenoemde minicrèches (minimaal vijf kinderen) vervallen en er komt één tarief van 5 euro per uur voor alle vormen van gastouderopvang. Daar komt bij dat er geen maximum geldt voor het aantal uren (eerder gold een limiet van twaalf uur per week). Het minimale aantal van vijf kinderen voor dat voor de minicrèche gold, vervalt. En ouders krijgen de keuzevrijheid om hun kind(eren) in hun eigen woning danwel in de woning van de gastouder te laten opvangen.

Eisen
Aan gesubsidieerde gastouderopvang worden billijke kwaliteitseisen gesteld, vindt Anker: ,,Er wordt niet een gespecialiseerde opleiding gevraagd van de gastouder, maar er wordt wel een `competentieprofiel' opgesteld. Ervaren opvoeders met weinig scholing kunnen daardoor gewoon gastouder worden of blijven. Het is een hardnekkig misverstand dat de huidige gastoudersubsidie vooral naar opa's en oma's gaat. Maar anderzijds: bijna alle opa's en oma's zullen met hun levens- en opvoedervaring moeiteloos passen in het competentieprofiel dat nu voor gastouders wordt opgesteld.'' Eventuele aanvullende `opleidingseisen' betreffen een te veronderstellen basiskennis die belangrijk is voor het veilig opvangen van kinderen: kinder-EHBO, veiligheid en hygiëne, en het herkennen van kindermishandeling.

Anker concludeert: ,,Ouders die opvang van hun kinderen zelf willen vormgeven kunnen dat nog steeds doen. Onder billijke voorwaarden en tegen een betere vergoeding.''