Provincie Noord-Holland

Datum

24-4-2009


Invoering verwijsindex maakt vliegende start


Donderdag 23 april is tijdens een conferentie de aftrap gegeven voor de invoering van de verwijsindex in de provincie Noord-Holland. De verwijsindex is een belangrijk instrument voor samenwerking in de jeugdketen.

De regios hebben in korte tijd een invoeringsplan opgesteld en alle gemeenten en betrokken instellingen doen mee en zijn enthousiast. Gedeputeerde Staten ondersteunen de invoering die eind 2009 zal zijn afgerond. Na 2009 stopt de provinciale ondersteuning en worden de verantwoordelijkheden volledig overgedragen aan de gemeenten.

Gedeputeerde Sascha Baggerman: De verwijsindex maakt het mogelijk dat signalen over kinderen en jongeren in een vroeg stadium worden uitgewisseld. Zo gaat er geen informatie verloren, werken instanties niet langs elkaar heen en kan er adequaat hulp worden geboden. Het kind staat centraal. Daar is het om te doen.

De verwijsindex is een systeem waarmee hulpverleners en andere jongerenwerkers in één oogopslag kunnen zien of hun cliënt contacten met andere instanties heeft. Het instrument op zichzelf is geen garantie voor succes. De werking valt of staat met de bereidheid van gemeenten en instanties om dit instrument te gebruiken en vervolgens de hulpverlening op elkaar af te stemmen, stelt wethouder Baerveldt van de gemeente Velsen tijdens de paneldiscussie. De hoge kwaliteit van de invoeringsplannen wijst erop dat deze bereidheid aanwezig is.