Universiteit van Amsterdam


Artis Bibliotheek krijgt unieke Max Weber-stukken


Een bijzonder foto-portret, een hoge hoed en een wandelstok met gegraveerde zilveren knop van professor Weber worden door de Imkersvereniging van Eerbeek geschonken aan de Artis Bibliotheek, onderdeel van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De overdracht vindt plaats op zaterdag 2 mei in Eerbeek.

De schenking is een belangrijke aanvulling op de Weberiana die al in het bezit zijn van de Artis Bibliotheek: de bureaus van het echtpaar Weber, het archief van de invloedrijke Siboga-expeditie, schilderijen, penningen, boekenkasten en boeken. Er is nu voldoende materiaal verzameld om een 'Weber-kabinet' te kunnen inrichten.

Dit is al lange tijd een wens van conservator dr. Piet Verkruijsse: 'Max Weber en zijn echtgenote Anna, ook biologe, zijn van grote betekenis geweest voor de biologie. Een kabinet ingericht met dit belangrijke academisch erfgoed zou de bezoekers van de Artis Bibliotheek een prachtige indruk kunnen geven van het belang van het echtpaar Weber voor de wetenschap en de samenleving.' Max Weber (1852-1937).
Max Weber (1852-1937).

Amsterdam en Eerbeek

Max Weber, sinds 1883 hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, was in zijn tijd een vooraanstaand bioloog. Zijn onderzoek en zijn wetenschappelijke publicaties op het gebied van de zoölogie zijn van groot internationaal belang.

Ook hebben Weber en zijn vrouw veel invloed gehad in het Gelderse dorp Eerbeek, waar zij het landgoed Huis te Eerbeek bewoonden. Zij hadden daar een laboratorium ingericht dat bezoek trok van biologen uit de hele wereld. Weber was een actief inwoner van Eerbeek en oprichter van onder meer de Imkersvereniging 'Eensgezindheid Eerbeek & Omstreken'.

De Universiteit van Amsterdam is de Imkersvereniging zeer erkentelijk voor de schenking.
Bron: Webredactie BC