Ingezonden persbericht


()

PERSBERICHT

De Groene Stelling

De Stelling van Amsterdam opent het publieksseizoen!

Het voorjaar biedt een unieke kans voor de wandelaar, fietser, skater of motorrijder om de Stelling van Amsterdam te ontdekken en te genieten van de bijzondere natuur, openheid en rust. De forten openen vanaf maart en april weer hun deuren voor het publiek en bieden u graag een kijkje in dit UNESCO werelderfgoed. Geïnteresseerden kunnen deelnemen aan verschillende 'groene' activiteiten, die samen met diverse wandel- en fietsroutes zijn te vinden op www.stellingvanamsterdam.nl.

Opening Stellingseizoen
In opdracht van de Provincie Noord-Holland organiseert Cultureel Erfgoed Noord-Holland op vrijdag 24 april de officiële start van het Stellingseizoen. Vanaf de start tot en met de Stellingmaand in september, krijgt de prachtige natuur rondom de Stelling extra de aandacht door de campagne de 'Groene Stelling'. Juist door deze natuur is de Stelling namelijk uitgeroepen tot Nationaal Landschap en werelderfgoed.

De officiële opening van het Stellingseizoen valt samen met een feestelijke bijeenkomst van de realisatie van de restauratie van de Damsluis bij De Kwakel. Tijdens de bijeenkomst ontvangen Rinske Kruisinga (gedeputeerde Water en Stelling van Amsterdam), Jeroen Verheijen (Wethouder van de Gemeente Uithoorn) en Manfred van der Heijde (lid dagelijks bestuur Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht) het eerste exemplaar van de nieuwe fietsgids van de ANWB Stelling van Amsterdam 15 fietsroutes langs forten en vestingen. De gids ligt vanaf mei 2009 in de winkel.

De Groene Stelling
Cultureel Erfgoed Noord-Holland presenteert tijdens de Groene Stelling twee nieuwe fietsroutes. Via de Beemsterroute maken inwoners van Noord-Holland en daarbuiten kennis met één van de mooiste 17e eeuwse polders, die ook tot het werelderfgoed van Nederland behoort. In de Haarlemmermeerroute komt het spanningsveld tussen stad en natuur tot uiting.

In samenwerking met o.a. Natuurmonumenten en Landschap Noord-Holland staan dit voorjaar een aantal 'groene' evenementen op het programma, waaronder een fietstocht door de Beemster onder leiding van Rob Schimmel en een gids van Natuurmonumenten; een unieke opening van Fort bij Nigtevecht dat doorgaans alleen tijdens het Open Monumentenweekend te bezichtigen is en een fietstocht langs de groene verdedigingslinie van het westelijk front, waarbij vijf forten te zien zijn, waaronder Fort bij Krommeniedijk en Fort Zuidwijkermeer. Alle activiteiten en openstellingen vindt u op www.stellingvanamsterdam.nl

----------


Ingezonden persbericht