Kamerverhuurders staan onderhuren niet toe


DEN HAAG, 20090424 -- Uit onderzoek van Kamernet.nl blijkt dat ruim 52 procent van de kamerverhuurders het niet toestaat dat een huurder de door hem gehuurde woonruimte onderverhuurd.

Kamerverhuurders staan onderhuren niet toe41 procent van de kamerverhuurders vindt dat een huurder dit alleen in overleg mag doen. En 7 procent van kamerverhuurders staat het toe dat een huurder zijn door hem gehuurde woonruimte onder gaat verhuren.

Wat staat er in de wet hierover:

In de wet staat dat de huurder zijn kamer (=onzelfstandige woonruimte) niet mag weder verhuren en de huur ook niet aan een ander af mag staan. Wil de huurder bereiken dat een ander het gehuurde kan gebruiken als onderhuurder dan zal hij hiervoor toestemming aan zijn verhuurder moeten vragen. Het staat de verhuurder vrij zijn toestemming te weigeren.

De huurder die in strijd met het huurcontract het gehuurde onderverhuurt (onderverhuurder), pleegt wanprestatie tegenover zijn verhuurder. Dit noemt men ook wel onbevoegde of onwettige onderhuur. De hoofdverhuurder kan op grond van de gepleegde wanprestatie ontbinding van de hoofdhuurovereenkomst vorderen bij de rechter.

Wanneer tengevolge van ontbinding de hoofdhuurovereenkomst eindigt is de hoofdhuurder/onderverhuurder niet langer huurder. Hij kan dan niet langer het woongenot verschaffen aan zijn onderhuurder, immers de hoofdverhuurder heeft geen enkele contractuele relatie met de onderhuurder en behoeft deze ook niet in zijn pand te gedogen. De onderverhuurder pleegt dan ook wanprestatie jegens zijn onderhuurder. De onderhuurder kan bij de rechter een schadevergoeding vorderen van de onderverhuurder.


Over Kamernet.nl
Kamernet.nl is de grootste kamer website van Nederland. Huurders en verhuurders hebben rechtstreeks contact met elkaar. De site is mede populair omdat deze zeer transparant en eenvoudig werkt. Inschrijven is gratis, het verhuren van een kamer kost niets en een kamerzoekende betaalt pas wanneer hij wil reageren op een kamer.

Doorlopend voeren wij onderzoek uit binnen onze grote database van kamers en onze klanten doelgroep: kamerzoekers en kamerverhuurders, om meer inzicht in de ontwikkelingen van de kamermarkt te krijgen zodat we onze dienstverlening verder kunnen optimaliseren.

Historie:
Eind 1999 is Kamernet.nl opgericht door twee voormalige studenten aan de Hogeschool Utrecht die zelf woonruimte zochten tijdens hun studietijd en niet jarenlang op een wachtlijst wilden staan. Inmiddels heeft de site al ruim 500.000 studenten aan een kamer geholpen. Elke maand worden ruim 6.500 kamers aangeboden op de site. In 2008 werd www.kamernet.nl meer dan 8,8 miljoen keer bezocht door bijna 2,5 miljoen unieke bezoekers. Kamernet.nl is onderdeel van Direct Wonen NV (www.directwonen.nl).

Blog:
Van de grootste studentensteden van Nederland zijn op blog.kamernet.nl marktrapporten en alle pollresultaten aanwezig.