Vierde ter dood veroordeelde hond mag naar huis na herstel bij Gaus


DEN HAAG, 20090424 -- De zes jaar oude pitbull Gino, die een jaar lang opgesloten zat in een kennel van Justitie vanwege de inmiddels afgeschafte Regeling Agressieve Dieren (RAD; die duizenden honden 15 jaar lang enkel op uiterlijke kenmerken ter dood veroordeelde), is met toestemming van de rechter eindelijk weer thuis. Gino, die tot tweemaal toe een euthanasieadvies kreeg slaagde een maand geleden alsnog voor de levenstest nadat hij vooraf een maand van de door de lange inbeslagname opgelopen trauma's had mogen herstellen bij Martin Gaus.

Gino komt uit de groep van 60 RADhonden die in opdracht van minister Verburg getest zijn vanuit een maandenlange en soms zelfs jarenlange isolatie waardoor de testuitslag zeer negatief werd beïnvloed. 41 honden kregen daardoor een euthanasieadvies en 17 daarvan zijn er inmiddels gedood. Gino is een van de drie (Gino, Boby en Ruby) van deze 41 ter doodveroordeelde honden die door inmenging van advocaat en eigenaar konden herstellen bij Martin Gaus en daarna alsnog slaagden voor de test en naar huis mochten. De eigenaren van de overige honden zijn door minister Verburg niet op de hoogte gesteld van deze mogelijkheid, waardoor deze honden een rechtvaardige behandeling en kans op verder leven nu onthouden wordt. Comité Dierennoodhulp, De Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en Stichting Rechten voor al wat leeft hebben minister Verburg daarom een brandbrief gestuurd met het dringende voorstel om de executie van de 24 nog levende pitbulls met een euthanasieadvies uit te stellen en deze honden op kosten van de dierenorganisaties te laten herstellen bij Martin Gaus, waarna er een nieuwe test bij deze honden afgenomen kan worden. Zij hebben bovendien de minister verzocht de eigenaren over deze mogelijkheid te informeren.

24 honden met een euthanasieadvies die vermoedelijk op dit moment nog in leven zijn wachten nu in hun dodencel op het gerechtelijke vonnis. Omdat deze honden voor de dierenorganisaties anoniem zijn is het onmogelijk om goed voor hen op te komen. Het ministerie van LNV wil geen informatie verstrekken over de advocaten van deze honden. Tegelijkertijd verzaakt de minister het om deze honden een eerlijke kans te geven en op zijn minst de eigenaren op de hoogte te brengen van de mogelijkheid tot herstel waarna er een nieuwe test kan worden afgenomen. Hierdoor vindt rechtsongelijkheid plaats wat deze ter dood veroordeelde honden met hun leven moeten bekopen.

Eerder kregen de eveneens ter dood veroordeelde honden Boran, Ruby en Boby van Justitie de kans om te herstellen van hun trauma, opgelopen door de isolatie van de inbeslagname, om daarna opnieuw getest te worden. Frappant is dat al deze honden die volgens de opslaghouder en de tester niet benaderbaar waren, bij Gaus na het geven van veel persoonlijke aandacht en een soortgenoot in een mum van tijd veranderden in vriendelijke aardige honden die bovendien na de herstelperiode ook nog eens slaagden voor de test. Diverse keren is nu al uit rapportage bij honden met een euthanasieadvies gebleken dat de opslaghouder zeer bevooroordeeld was terwijl hij niet veel tijd en energie in de hond gestoken had om daadwerkelijk goed contact met de hond te krijgen. Honden worden hier echter wel op afgerekend. Daarbij komt dat de test onredelijk zwaar is: In de test wordt de lichaamstaal van de hond niet gerespecteerd. Wanneer de hond waarschuwend gromt blijft men hem in de test nog lang daarna uitdagen. Ook gaan mensen in de test vlak voor de neus van de hond vechten en maakt men slagbewegingen naar de hond. In de test worden honden gepest en getreiterd terwijl ze niet kunnen vluchten. De integriteit van hun lichaam wordt daardoor grenzeloos aangetast.

Tenslotte blijven de drie dierenbeschermingsorganisaties er op aandringen ook de hondenbezitter in dit gehele proces te screenen op diens vermogen om de hond niet in gevaarlijke situaties te brengen en te laten ontsporen. Het mag niet zo zijn dat de hond door slordigheid van zijn baas uiteindelijk weer in beslag genomen wordt om vervolgens alsnog geëuthanaseerd te worden.





Comité Dierennoodhulp