Blik vooruit: Huis a/d Werf verandert vanaf september 2009


UTRECHT, 20090424 -- Voordat het 24e Festival a/d Werf over een kleine maand losbarst staat de organisatie even stil bij de verandering die Huis a/d Werf binnenkort ondergaat. De reguliere programmering van voorstellingen, de podiumfunctie van het theater, maakt vanaf komend seizoen plaats voor de verdere ontwikkeling van het productiehuis. Om de verandering te realiseren is Renée Copraij aangesteld als artistiek medewerker. Zij was onder andere twintig jaar werkzaam bij Jan Fabre/Troubleyn.

Hoogtepunt van het jaar is en blijft het festival. Zo ook Festival a/d Werf 2009: vijfendertig theater-, beeldende kunst- en muziekproducties uit binnen- en buitenland. Acht daarvan zijn speciaal gemaakt voor dit festival en er staan drie internationale coproducties.



Ooit begonnen als festival, na tien jaar uitgebreid met een productiefunctie en ondertussen onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Huis en Festival a/d Werf is voortdurend in ontwikkeling. De organisatie is de afgelopen vier jaar verder gegroeid en is er een nieuwe balans ontstaan: niet het festival, maar het productiehuis vormt het hart. Ook het podium krijgt vanaf september 2009 vorm aan de hand van het productiehuis en toont presentaties uit het productiehuis en kleinere projecten en vooronderzoeken tijdens het seizoen.



Huis en Festival a/d Werf biedt in haar vernieuwde vorm nog meer onderdak aan beginnende theatermakers in alle stadia van hun ontwikkeling. Zij doorlopen een traject van één tot vijf jaar, met artistieke en zakelijke begeleiding. Afhankelijk van de voortgang van de maker en de potentie van diens producties wordt het traject geheel of gedeeltelijk doorlopen. Te beginnen met een (voor)onderzoek, klein project of voorstelling. Dit kan uitgroeien naar een festival- of Huisproductie, die in binnen- of buitentand op tournee gaat. Een selecte groep komt in aanmerking voor een internationale coproductie. Ook begeleidt het productiehuis de uitstroom naar een eigen gezelschap of stichting.



De blik gaat ook naar buiten. De banden met de kunstvakopleidingen - Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en de opleiding Theaterwetenschappen van de Universiteit Utrecht - worden versterkt. Op internationaal niveau is Huis en Festival a/d Werf lid geworden van het internationale initiatief Connections, waarin nieuwe makers worden geïntroduceerd aan en begeleid door professionele mentors. Het productiehuis is coproducent van twee voorstellingen. Huismaker Hanneke de Jong maakt deel uit van Five People, een samenwerking van vijf internationale makers onder begeleiding van Dirk Pauwels (CAMPO). En Kate McIntosh komt in Huis a/d Werf in residentie met Dark Matter. Beide producties spelen in november 2009 op SPIELART Munich en in 2010 op Festival a/d Werf.





Huis a/d Werf